Saudská Arábia si kladie za cieľ vytvoriť najväčšiu svetovú flotilu ropných tankerov, ako poskytla 1,5 miliardy amerických dolárov do investičného fondu pre Arab Petroleum Investment Corporation (Apicorp) a National Shipping Corporation of Saudi Arabia (Bahri).

Fond Apicorp Bahri Oil Shipping Fund oznámil, že k očakávanej flotile sa pridá ďalších 15 veľmi veľkých ropných tankerov (VLCCs), čím sa počet takýchto plavidiel v priebehu nasledujúcich dvoch rokov dostane na takmer päťdesiat lodí. Bahri súčasnosti vlastní 36 podobných plavidiel a do roku 2018 plánuje pridať ďalších 10.

Saudský minister energetiky, Khalid Al-Falih pre agentúru Bloomberg poznamenal: “Po ďalších 15 lodí typu VLCC sa tak budúca flotila Bahri dostane nad úroveň 45 ľodí, čím sa Bahri stane najväčšou prepravnou spoločnosťou sveta pre oblasť ropy.”

Minister tiež tvrdil, že dohoda posilní saudské úsilie o zaistenie bezpečných dodávok ropy, aby uspokojil rastúci svetový dopyt.

Súvisiace: Obchodníci hromadia ropu v týchto obrovských lodiach. Čakajú na jej rast

Saudská Arábia je najväčším svetovým vývozcom ropy a zhruba 20 percent svojej ropy sa od štátnej ropnej spoločnosti Saudi Aramco prepravuje po mori. Podľa nedávno vydaných dát od Organizácia krajín vyvážajúcich ropu, produkcia Saudskej ropy v júni vzrástla na rekordných takmer 10,6 milióna barelov denne po tom, čo si minulý rok od augusta 2015 udržala stabilnú produkciu.

V spoločnom vyhlásení tvrdili, že táto ich stratégia bude financovaná cez kombináciu dlhu a formou vlastného kapitálu.

Apicorp bude kontrolovať 85 percent podiel nového fondu, zatiaľ čo Bahri udrží zvyšných 15 percent a taktiež bude pôsobiť ako obchodný a technický manažér vozového parku týchto tankerov.

Raed al-Rayes, ktorý je vedúcim predstaviteľom v Apicorp očakáva, že fond bude generovať výnosy o hodnote viac ako 10 percent. Apicorp navrhol, aby mohli prizvať ďalších inštitucionálnych investorov, ako sú ďalšie regionálne penzijné fondy, čím by spolu s Bahri investovali do ich projektov.

Zdroj: Bloomberg, Reuters

Facebook komentár