Investori už dlho sledujú vyjadrenia Federálneho rezervného systému a jeho hlavné vyjadrenie slovka “pacient”. Ale po poslednom ozmámení v stredu, kde Fed znížil svoje odhady pre rast a infláciu, toto vyjadrenie zo svojho slovníka vyradil. Následne na to akciové trhy vzrástli a americký dolár oslabil. To zvýšilo špekulácie investorov, že zvýšenie sadzieb príde neskôr.

Peter Schiff, ktorý je generálnym riaditeľom investičnej spoločnosti Euro Pacific Capital poznamenal, že slovo od predstaviteľov FEDu – “pacient” bolo vždy strašiakom a ekonomické dáta naznačujú, že “rozprávky okolo uťahovania menovej politiky v roku 2015 u ňho neobstoja. Teda poznamenal, že neočakáva zvýšenie sadzieb v tomto roku.

Súvisiace: Najviac porazení…Žeby Švajčiarsko? Od: “Peter Schiff”

Schiff poznamenal: “Fed blafuje celú dobu,” … “Nemá v úmysle zvyšovať úrokové sadzby. Nemôže hrať čistú hru a priznať, že celú dobu len predstieral, že bude niečo robiť a nakoniec nič neurobí, lebo tým by odhalil krehkosť americkej ekonomiky.”

Schiff sa už dlhodobo vyjadruje, že nedošlo k oživeniu v ekonomike. Posledné ekonomické dáta, ako sú maloobchodné tržby, čísla začatých stavieb a priemyselnej výroby na to poukazujú. Ale trhu práce poukazuje na určitú silnú stránku. Ekonomika každým mesiac po dobu dlhšiu ako jeden rok pridáva viac než 200 000 pracovných miest a nezamestnanosť poklesla na 5,5%.

Schiff však poznamenal, že tieto čísla zamestnanosti nehovoria celý príbeh. “Myslím si, že ľudia opúšťajú trh práce s odporom, pretože si nemôžu nájsť prácu, čo nie je príliš dobré znamenie,” .. “Toľko ľudí prijalo prácu na čiastočný úväzok a zle platené pracovné miesta. Máme až príliš veľa absolventov niektorých vysokých škol, ktorí varia hranolky na čiastočný úväzok. To sa vo výsledkoch počíta ako zamestnanie. Ale nemyslím si, že ten človek sa považuje za zamestnanú osobu.”

Fed poznamenal, že potrebuje vidieť ďalšie zlepšenie na trhu práce a zvyšovanie inflácie, k nepolapiteľnému 2% cieľu. Schiff sa domnieva, že inflácia sa priblíži a časom prekoná úrovne 2%, ale on si nemyslí, že Fed by niečo proti tomu urobil. “Predtým si vytíčili určité hranice, ako napríklad s nezamestnanosťou. Oni povedali, že budú zvyšovať úrokové sadzby, ak sa miera nezamestnanosti dostane pod 6,5%. No je to na úrovni 5,5% a sú stále čakajú.

Súvisiace: Zavádzanie ekonomického rastu cez údaj HDP od “Peter Schiff”

Schiff verí, že Fed bude rovnako tolerantný k inflácii. Keď sa inflácia dostane na 2,5 alebo 3%, Schiff sa domnieva, že ešte stále FED bude nečinným a nevykoná žiadne zvýšenie úrokových sadzieb. “Ale verte mi, keď oficiálne čísla budú vo výške 3%, reálna inflácia bude na oveľa vyššiej úrovni,” … “a spotrebitelia skutočne budú cítiť bolesť.”

Takže kedy podľa Schiffa FED vykoná zvýšenie sadzieb? Schiff verí, že Janet Yellen a FED “,vykonajú zvýšenie sadzby.” Ale, ako hovorí, že sa to “nestane preto, že chcú, ale preto, že musia, pretože trhy im nedajú na výber, pretože myslím, že o tom rozhodne menová kríza. “

Schiff predpovedá QE4 (kvantitatívne uvolňovanie) a kolaps dolára. Nakoniec poznamenal, že Fed bude opäť zatlačení k stene. “Budú musieť zdvihnúť úrokové sadzby a budú sa chcieť z tohto celého pekla uniknúť,” … “Rok 2008 bude v poronaní s tým vyzerať, ako piknik nedeľnej školy.”

Zdroj: Yahoo, Bloomberg

Facebook komentár