Obavy z možnej nezávislosti tlačí škótskych investorov do bezepčeného aktíva – zlata.

Údaje od spoločnosti predávajúcej zlato – BullionVault poukazujú na to, že objednávky na zlato počas tohto mesiaca razantne vzrástli. Škoti od začiatku septembra v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšili objednávky na kúpu zlata o takmer 40%.

Adrian Ash, vedúci analytikov spoločnosti  BullionVault poznamenal: “Myslíme si, že tento nárast je preukázateľne spojený s obavami ohľadom toho, čo sa môže stať … keď Škótsko zahlasuje za nezávislosť.”

Ankety ukazujú, že voliči sú v svojich názor rozdelení zhruba 50 na 50 a je tu vidno veľmi veľa neistoty nad tým, čo by sa stalo v prípade, že hlasovanie povedie k nezávislosti.

Experti predpovedajú, že v prípade ak škótski voliči sa rozhodnú opustiť Spojené kráľovstvo a vytvoria si nezávislý národ, môže to smerovať ku krátkodobému rozvratu systému a škótska ekonomika tým bude razantne ovplyvnená.

Aj napriek tomu, že referendum je už čoskoro pred nami, ešte stále nieje isté, akou menou sa po rozdelení bude platiť, čo dáva investorom ďalší dôvod, prečo by sa odsťahovať z hotovosti a smerovať do zlata, ako by hodnota britskej libry prepadala ďalej.

Medzitým niektorí investori, ktorí sa úplne rozhodli presunúť svoje peniaze mimo Škótska, je vidno šíriace sa zvesti o tom, že nová nezávislá škótska vláda by sa mohla snažiť kontrolovať toky aktív.

Haig Bathgate, investičný riaditeľ v Edinburgu založenej právnej spoločnosti a spoločnosti správy aktív – Turcan Connell povedal, že jeho klienti stále zvažujú presun svojich peňazí mimo škótskych bánk.

“Ako sa dalo očakávať, niektorí klienti stále majú menšie obavy.” Toto vyjadrenie poznamenal s tým, že jeho firma pre rôznych zákazníkov vykonala presun aktív mimo Škótsko.

Avšak Bathgate ďalej poznamenal, že obavy z kontroly kapitálu sú neopodstatnené, pretože Škótsko nevykoná osamostatnenie, bezprostredne po referende.

Ak sa voliči rozhodnú opustiť Spojené kráľovstvo, rozdelenie nebude oficiálne skôr, ako v marci roka 2016 a do tej doby bude Škótsko stále súčasťou Európskej únie a bude aktívne v rámci jeho pravidiel.

Zdroj: 24hgold

Facebook komentár