SpaceX, súkromný výrobca rakiet do vesmíru od Elona Muska je žalovaný bývalými zamestnancami, ktorí uviedli, že nesmeli mať prestávky a neboli im zaplatené nadčasy. Spoločnosť im taktiež nedokázala poskytnúť dostatočné varovanie pred veľkým kolom prepúšťania.

V minulom týždni boli na vrchnom súde v Los Angeles podané dve takéto žaloby.

SpaceX, alebo Space Exploration Technologies Corporation navrhuje, vyrába a uvádza na trh kozmické lode pre komerčné účely. Má taktiež zmluvu s NASA o hodnote 1,6 miliardy dolárov pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Súvisiace: Úžasný život Elona Muska

Spoločnosť bola založená v roku 2002 Elonom Muskom, ktorý je taktiež zakladateľom a CEO spoločnosti vyrábajúcej automobily na elektrický pohon – Tesla Motors.

V jednej žalobe Joseph A. Smith, tvrdí, že SpaceX neplnila pracovné nariadenia štátu Kalifornia tým, že mu neposkytovala požadovaný odpočinok.

Zamestnanci v Kalifornií majú právo vyžadovať pol hodinovú prestávka po piatich hodinách práce a druhú polhodinovú prestávku po 10 hodinách práce.

Smith taktiež tvrdil, že SpaceX mu zámerne znižovala počet odpracovaných hodín, keďže ich zaokrúhľovala tak, aby odrážali “menší celkový počet hodín, počas ktorých pracoval.” Pracoval v závode v Hawthorne, v štáte Kalifornia.

Smith sa snaží získať jeho nezaplatenú mzdu, náhrady zameškaného odpočinku a ostatné poplatky.

V druhej žalobe Bobby R. Lee a Bron Gatling – obaja bývalí stavební technici firmy SpaceX tvrdia, že spoločnosť v poslednom mesiaci neuviedla riadne varovanie o ich prepúšťaní zahŕňajúce 200 až 400 pracovníkov.

Súvisiace: Elon Musk sa chystá vyrobiť najťažšiu raketu – môže sa dostať až na Mars

Pracovné právo v Kalifornií vyžaduje, aby spoločnosť 60 dní pred prepúšťaním varovala pracovníkov s písomným oznámením, ktoré sa týka 50 až 499 pracovníkov.

Lee a Gatling sa snažia vrátiť požadovaný plat a hodnotu všetkých výhod, ktoré by inak dostali. Oni taktiež požadujú prípadné právne sankcie v tomto prípade.

Právny zástupcovia Leeho a Gatlinga sa nevyjadrili.

Hovorca James Hawkins, právnik zastupujúci Smitha taktiež neposkytol žiadny komentár k prípadu.

SpaceX sa k týmto prípadom odmietla vyjadriť.

Zdroj: LATime

Facebook komentár