zľava doprava: Lily Pebbles, JJ Olajide, Anna Gardner

Teoreticky môže videoblogy vytvárať (‘vloggovať’) každý, kto vlastní kameru, internetové pripojenie a má čo povedať. Pre najlepších britských blogerov je to však kariéra, ktorá im prináša tisícky libier za to, že vo svojom príspevku spomenú nejaký produkt. Newsbeat (spravodajský program rádia BBC Radio 1) sa stretol s niektorými z najúspešnejších mladých vloggerov.

Mnohí začínali ako študenti, nezamestnaní, ale aj ako 25-tisíc dolárov ročne zarábajúci administratívny pracovníci. Zmenili to však tým, že si vo svojej izbe založili firmu – hoci začať online kariéru je náročnejšie ako sa môže na prvý pohľad zdať.

Žiadny z vloggerov nechcel povedať, koľko presne zarába. Avšak JJ Olajide, známy ako KSI, ktorý pred dvomi rokmi nechal školu kvôli vlogu priznáva, že ‘sa má finančne oveľa lepšie než pred dvomi rokmi’. Pri štyroch miliónoch prívržencoch na Youtube niet divu.

Anna Gardner (24 rokov), ktorá vedie blog Vivianna Does Make Up hovorí, že to nie sú peniaze za nič: ,,Vstávam o šiestej, pri laptope som o siedmej a väčšinou neskončím pred šiestou večer.’’

Lily Pebble (25) trávi deň tweetovaním, nahrávaním vlogov, písaním blogov, skúmaním kozmetických produktov, chatom s fanúšikmi a vyjednávaním zmlúv. ,,Cez víkend sa nezastavíte. Twitter aj Instagram fungujú nonstop,’’ hovorí. Vloggeri vedia, že sú zaujímaví pre rôzne komerčné značky: ,,Vo svojom vlogu som spomenula sadu zubných kefiek a doobeda boli vypredané,’’ dodáva Lily.

Kľúčom k úspechu je pre vloggerov vybudovanie si dôvery u svojho obecenstva. Práve kvôli tomuto vzťahu sú cennými pre inzerentov. ,,Keď je vlogger stotožnený s nejakým produktom, dáva tomuto produktu vyššiu váhu ako keby bol len pohodený na stránke magazínu,’’ hovorí Jessica Walker, odborníčka na digitálny marketing. ,,Niektorí z bloggerov, s ktorými spolupracujeme, sú veľmi úspešní a dokážu si za mesiac zarobiť niekoľko tisíc libier. Nemajú však presne nalinajkované, čo majú robiť. Vždy je to niečo, v čom sú dobrí a svoje obecenstvo si rozšírili tým, že majú skutočne dobrý obsah.’’ Jessica dodáva, že hoci väčšina bloggerov vo svojich príspevkoch rozlišuje, ktoré produkty sú sponzorované, nie je to vždy celkom jasné. ,,Niektorí sú vo vyjadrovaní veľmi šikovní, nechcú aby ich blogy vyzerali ako katalóg. Všimnete si že používajú konštrukcie ako ‘Tento produkt mi ukázal/a…’ namiesto ‘Tento produkt mi zaslalo PR oddelenie…’’, pripomína Jessica. Britský nezávislý reklamný regulačný úrad ASA pritom uložil vloggerom povinnosť jasne zdôrazniť, kedy propagujú produkt, za ktorý dostávajú zaplatené.

Blog Zoe Sugg si za mesiac pozrie poldruha milióna jedinečných návštevníkov, čo predstavuje 6 miliónov pozretí mesačne. Je jednou z najúspešnejších mladých britských vloggerov. ,,Existuje množstvo spoločností, ktoré stoja o našu pomoc,’’ vysvetľuje Zoe. ,,Ale ak by som výrobok tejto značky v skutočnosti nikdy nepoužila alebo ak sa mi produkt nepáči, ani ma len nenapadne ho propagovať. Snažím sa byť verná tomu v čo verím a čo mám rada, pretože ľudia veria mojím názorom a tento vzťah by som nechcela ohroziť.’’ Lily Pebbles pripomína, že je dôležité aby vloggeri nešli po peniazoch: ,,Nemyslím si, že by sme sa mali hanbiť za to, koľko zarábame. Je však dôležité aby ľudia vedeli, že peniaze neovplyvňujú spôsob, akým píšeme svoje príspevky.’’

Niektorí vloggeri si zaobstarajú profesionálne zastúpenie pri vyjednávaní zmlúv s veľkými firmami a inzerentmi a potom dostávajú časť zisku z predaja produktu.

Iným spôsobom ako dobre zarobiť je umiestniť reklamu na začiatok videa na Youtube. Tento fenomén za posledný rok významne narástol hlavne vďaka mobilným telefónom, hovorí Sara Mormino, riaditeľka Youtube. Ak ste mimoriadne zanietený pre nejakú oblasť, nech je to krása, móda, technika alebo hry, vyskúšala by som to. Sara si myslí, že Veľká Británia je jedným zo svetových lídrov vo vloggovaní a najlepší britskí vloggeri patria aj medzi najlepšie zarábajúcich v globálnom porovnaní. ,,Títo mladí ľudia v podstate zachytili novú vlnu vo vytváraní obsahu a v spôsobe, ako zaujať publikum.’’

Koľko si môžu vloggeri vypýtať? (Zdroj: eight&four Digital Marketing)

  • Do 20-tisíc £ mesačne za reklamný banner alebo skin na webovej stránke
  • Do 4-tisíc £ za zmienku o produkte
  • Do 4-tisíc £ za príspevok o produkte na Instagram-e/Twitter-i
  • Do 10-tisíc £ za fyzickú prítomnosť produktu vo videu

Preložil: Lukáš Iskierka

Zdroj: BBC

[], [], [], [], [], []

Facebook komentár