Cena striebra dnes jednoznačne rástla, pretože je je vidno vplyv očakávaní Centrálnej banky, keďže Veľká Británia vo svojom referende zahlasovala za opustenie Európskej únie.

Cena striebra na obed, s okamžitým dodaním rástla o 4,7% na 20,60 dolárov za uncu, čo je úroveň kde bola naposledy videná od augusta roka 2014. Deň predtým sa cena striebra dostala k ochrannej úrovni okolo 21 dolárov za uncu, čo bolo prvý-krát od júla roku 2014.

Ak zisky budú pokračovať, cena striebra dosiahne svoj piaty deň rastu za sebou, čo za menej ako jeden týždeň obchodovania zodpovedá úrovni zisku vo výške 15%. Tu v grafe je vidno obchodovanie cien striebra:

Kľúčovú úlohu v tomto raste cien striebra je očakávané uvoľnenie monetárnej politiky od Centrálnej Banky Anglicka. Rovnako ako zlato, striebro zvyčajne dosahuje zisky, kedy je vidno trhové očakávania, kde centrálne banky po celom svete budú voliť uvoľnenú menovú politiku. To preto, že politické opatrenia by mohli znehodnotiť ostatné aktíva.

Vzhľadom k tomu, že guvernér Centrálnej Banky Anglicka – Mark Carney vo štvrtok uviedol, že ďalšie kroky menovej politiky – buď vo forme kvantitatívneho uvoľňovania alebo zníženia úrokových sadzieb – by mohli byť možné, ceny drahých kovov rastú. Tento kov tak aktuálne od začiatku roku 2016, ako súčasť širšieho rastu cien komodít získal takmer 50%.

Dnešný cenový nárast cien striebra viedol k razantnému impulzu ťažobných (drahých kovov) akciových spoločností v indexe FTSE 100 viedol k rastu akcií firmy Fresnillo. Napriek tomu, že jej akcie sa obchodujú vo Veľkej Británii, Fresnillo má svoju operačnú centrálu v Mexiku a sústreďuje svoju činnosť hlavne v stredoamerickej krajine.

V závere, akcie spoločnosti Fresnillo dosiahli najlepšie zisky v akciovom indexe FTSE 100, keďže za deň získavali viac ako 7,5%. Akcie spoločnosti Fresnillo tak od začiatku roka získavajú viac ako 180% a dosahuje ročné zisky v tomto indexe.

Tu je vidno cena akcií spoločnosti Fresnillo:

Facebook komentár