Vraky a potopené poklady sa môžu zdať, ako príbeh z prirátskeho filmu, ale spoločnosť, ktorá vyhľadáva a obnovuje drahocenné poklady z morského dna našla striebro v hodnote viac ako 36 miliónov amerických dolárov.

V pondelok spoločnosť založená v Tampe – Odyssey Marine Exploration oznámila, že za tento mesiac vytiahla viac ako 61 ton (1,8 miliónov uncí) vo forme strieborných prútov, z vraku nákladnej lode potopenej počas druhej svetovej vojny, 300 míľ od pobrežia Írska.

Prezident spoločnosti Odyssey – Mark Gordon poznamenal: “To je najväčšie množstvo drahocenného nákladu, aké sa niekedy dostalo z takejto hĺbky.” 

Vrak SS Gairsoppa bol britskou loďou, ktorá sa potopila vo februári 1941. Teraz je takmer tri míle pod hladinou oceánu. Spoločnosť Odyssey uviedla, že od roku 2012 zrekuperovala celkovo 2792 strieborných prútov(ingotov), alebo 110 ton, vrátane 1574 ingotov v jej poslednom objave. Každý ingot zhruba váži 1 100 uncí.

Gordon povedal: “Je to samozrejme veľmi riskantné podnikanie” … “Musíme najprv investovať milióny dolárov a až potom zistíme, či mame úspech.” Očakáva sa, že časť získaných prostriedkov Odyssey (ktoré musia byť rozdelené s vládou Veľkej Británie) budú investované do budúcich projektov.

Odyssey uviedla, že 99 percent striebra z Gairsoppy je v poriadku. Náklad bol transportovaný na bezpečné miesto v Británii.
Firma Odyssey povedala, že použila diaľkovo ovládané vozidlá, ťažkú techniku a vyťahovacie systémy a iné špecializované vybavenia v hlbokom oceáne. Gordon poznamenal, že OSN odhaduje, že 3 milióny vrakov zostáva na dnes a ich náklad predstavuje hodnotu “niekoľkých miliárd dolárov, ležiacich na morskom dne.”

Gordon taktiež poznamenal: “To je náš štvrtý alebo piaty úspech,” … “To je to, čo robíme.” Aj povedal, že príjmy z operácií sú “útržkovité” a dodal, že spoločnosť má “portfólio projektov, ktoré budú aj naďalej poskytovať určité výnosy.”

Zdroj: CoinWeek

Facebook komentár