Organizácia Spojených národov práve vydala aktualizované odhady o počte obyvateľov a toho, ako to bude vyzerať so svetom v ďalekej budúcnosti.

OSN odhaduje, že súčasná svetová populácia je naúrovni 7,3 miliardy. Na základne ich hlavných predpovedí priemernej plodnosti OSN očakáva, že 8,3 miliardy obyvateľov dosiahneme v roku 2028 a v roku 2100 obyvateľstvo vzrastie na 11,2 miliardy.

Akékoľvek projekcie do budúcnosti sú neistými: Pôrodnosť by mohla byť úplne inou, než sa očakávalo, alebo vývoj v oblasti poľnohospodárskej a zdravotníckej techniky by mohli dramaticky zmeniť ľudský život. Projekcia OSN taktiež zahŕňa niekoľko alternatívnych scenárov.

Súvisiace:
Svetová populácia v roku 2055 dosiahne vrchol
4 mapy, ktoré vysvetľujú presun európskej populácie

Ak plodnosť porastie na vyššie úrovne, než sa predpokladalo, počet obyvateľov Zeme by mohol ku koncu tohto storočia vzrásť až na 16,6 miliardy, čo je viac ako dvojnásobok toho, akou veľkou je súčasná populácia. A taktiež ak pôrodnosť bude nižšia, než sa očakávalo, počet obyvateľov by mohol dosiahnuť maximum okolo 8,7 miliardy (2050-2059) a potom k roku 2100 klesať späť k okoliu súčasnej úrovne.

Zdroj: OSN, Yahoo

Facebook komentár