Na fotke nižšie je americký minister obrany – Ash Carter (vľavo), kde si na palube zadnej časti V-22 Osprey podáva ruku s tajomníkom národnej obrany Filipín – Voltaire Gazminom, ako prelietavajú cez Juhočínske more, nad lietadlovou loďou USS John C. Stennis.

Dohromady tak táto fotka odhaľuje veľmi veľký problém Číny.

USS John C. Stennis sa práve vrátila z nasadenia počas siedmych mesiacov v Indickom a Tichom oceáne. Počas svojho výletu Stennis prešiel cez 26 národov na hrane Pacifiku a zúčastnil sa významných vojenských cvičení.

Počas tohto obdobia sa však Čína aj naďalej len izoluje a tým ignoruje Haagske rozhodnutie ohľadom Juhočínskeho mora a neustále stupňuje svoju nebezpečné a agresívnu rétoriku.

USA tým začína mať v Tichomorí veľa priateľov – Japonsko, Južná Kórea, India a Filipíny sú v pravidelnom kontakte s americkým námorníctvom. Stále agresívnejšie a jednostranné stratégie Číny tak budú znamenať, že jej susedia v Pacifiku budú vytvárať užšie spolupráce s USA.

Súvisiace:
Čína pokračuje v militarizácií Juhočínskeho mora aj cez svoj sľub
Čínske lietadlá už pristali na sporných ostrovoch v Juhočínskom mori

Stručne povedané, tento obrázok poukazuje na obrovskú nevýhodu Číny v snahe diktovať podmienky v Pacifiku. Dokonca nemá ani žiadne moderných operačné lietadlové lode a ani podobné lietadlá, ako V-22 Osprey a nikto jej tak asi pomocnú ruku nepodá.

Zdroj: Yahoo, MSN

Facebook komentár