Bol to naozaj dobrý rok pre vatikánsku banku, keďže sa jej podarilo očistiť od hriechov minulosti.

Silnejší príjmy z obchodovania s cennými papiermi, vrátane dlhopisov a pokles prevádzkových nákladov viedli k prudkému nárastu zisku počas minulého roka.

Podľa výročnej správy banky zverejnenej v pondelok, čistý zisk v roku 2014 dosiahol 69,3 miliónov eur (761 miliónov amerických dolárov) čo je rozsiahli nárast z 2,9 milióna eur (3,1 miliónov dolárov) dosiahnutých o rok skôr. Banka uviedla, že zlepšenie bolo “v podstate dôsledkom vývoja na finančných trhoch.”

Táto banka slúži tisícom katolíckych charitatívnych organizácií, náboženských rádov a diecézam po celom svete. Za posledných niekoľko rokov sa snažila striasť správy ohľadom špeciálnych machinácií a prevodov, ktoré sa datujú do minulosti.

Súvisiace:

Vatikánska banka vydala vôbec prvú výročnú správu
Vatikánska banka po vyšetrovaní prišla takmer o celý ročný zisk

Bola zasiahnutá vyšetrovaniam trestných činov, čelila ochodu vysoko postavených členov a celosvetovým obvinenia, že nerobila dostatok, aby sa zabránilo praniu špinavých peňazí.

Pod novým vedením tzv. Institute for the Works of Religion (ako je táto banka formálne známou) počas posledných rokov ukončila vedenie účtov stovkám zákazníkov, keďže dosahovali investičné straty a hlavne sa snažia o zvýšenie transparentnosti.

V súčasnej dobe má okolo 15 000, väčšinou inštitucionálnych klientov. V priebehu minulého roka uzavrela viac ako 4000 účtov, kde 554 z nich nespĺňalo kritériá banky.

V správe prezident banky, Jean-Baptiste de Douville Franssu poznamenal, že bol dosiahnutý “významný pokrok” pri prispôsobovaní sa novému regulačnému prostrediu, preskúmaniu spolupráce s daňovými úradmi a náprave zo “zneužitia” v minulosti.

Zdroj: Wall Street Journal, Irish Times

Facebook komentár