Katolícka cirkev je duchovným domovom pre 1,1 miliardu ľudí po celom svete. Je však taktiež veľkým biznisom, cez ktorý prechádzajú miliardy dolárov.

Tu je návod, ako zarába peniaze a ako to ich míňa.

1. Vatikánska Banka má v aktívach $ 8 miliárd

Vatikánska Banka, ktorá bola založená v roku 1942 má v aktívach zhruba $ 8 miliárd a bola často súčasťou škandálov a korupcie. Pápež Benedikt začal proces čistenia banky zvrchu a František v jeho práci pokračuje.

Bankové účty v nej majú len rezidenti Vatikánu a pracovníci cirkvi. Ale podľa Geralda Posnera, ktorý je autorom knihy “Božích bankárov” boli vraj tieto účty často udeľované vysokým politickým predstaviteľom Talianska, ktorí hľadali skrýšu pre svoje peniaze, keďže nechceli platili dane.

Súvisiace: Vatikánska banka po vyšetrovaní prišla takmer o celý ročný zisk

Banka pri prešetrovaní korupcie zatvorila viac ako 4000 účtov a v súčasnej dobe ich má okolo 33 400.

Táto banka, ktorá je formálne známou ako „Ústav pre veci viery“ urobila pokrok, ale stále má pre sebou dlhú cestu k tomu, aby sa stala ešte viac transparentnou.

2. Vatikán mal vo svojej súvahe navyše 1,1 mld €

Vatikán je samostatným subjektom Vatikánskej banky a počas minulého roka taktiež prešiel veľkou kontrolou.

Keď v júli roka 2014 zverejnil svoje finančné výkazy, Vatikán uviedol, že v aktívach mali viac ako 1,1 mld € (1,2 mld $), ktoré predtým v súvahe neboli.

Vatikán má dva hlavné subjekty. Svätú stolicu, ktorá spravuje katolícku cirkev a subjetkt Vatikán spravuje samostatný Vatikán.

Svätá stolica v roku 2014 vykázala deficit vo výške 25,6 miliónov € ($ 27,9 miliónov), aj keď dostala viac ako 50 miliónov eur z Vatikánskej banky. Jej najväčšími nákladmi za minulý rok predstavovali platy svojich celkových 2 880 zamestnancom – 126,6 miliónov eur.

3. Sixtínska kaplnka je „na prenájom“

V októbri roka 2014 práve Sixtínska kaplnka bola prvýkrát  prenajatou automobilke Porsche.

Štyridsať fanúšikov vozidiel Porsche zaplatilo $ 5 900, aby sa zúčastnilo slávnostnej charitatívnej akcie z oblasti umenia, pod známym maľovaným stropom Michelangela.

Zatiaľ čo priemerný návštevník má povolený len krátky pobyt v kaplnke – zo strachu z poškodenia fresky, hostia spoločnosti Porsche si v nej vychutnali súkromný zborový koncert a večeru.

Aj keď bolo za ňu zaplatené, Vatikán stále tvrdí, že neprenajíma priestory kaplnky.

Vatikánsky hovorca monsignor Paolo Nicolini poznamenal: “Sixtínska kaplnka nemôže byť nikdy prenajatou, pretože sa nejedná o podnikateľský zámer.”

Súvisiace: Vatikánska banka dosiahla obrovské zvýšenie zisku

Namiesto toho, ju opísal ako vhodnou pre uzavretú spoločnosť.

Ale v dohľadnej dobe si neskúšajte rezervovať kaplnku pre vaše narodeniny či svadby – udalosti sú obmedzené na projekty okolo umenia.

4. Čo stojí byť svätcom?!

Nie je to lacné, aby sa kňaz mohol byť označený za svätého. Národná svätyňa Panny Márie a bazilika Víťazstva v Lackawanne, v štáte New York nazbierali viac ako $ 250 000 v snahe vysvätiť svojho bývalého kňaza, otca Nelsona Bakera.

Finančné prostriedky pokrývajú zverejňovanie materiálov o Bakerovi, modlitebné karty, komunikácia medzi cirkvou a Vatikánom, cestovné nákladov pre návštevy Ríma a poplatky za jedného cirkevného právnika.

Náklady na svätorečenie sa môžu výrazne líšiť v závislosti na dĺžke procesu a špecifických dôkazoch potrebných k preukázaniu, že kandidát môže byť kvalifikovaný za svätého.

V roku 1987 prvý kostol chcel od Ríma, aby Baker bol vyhlásený za svätého. Ich požiadavka bola schválenou v roku 2011, ale ešte musia preukázať, že Baker realizoval zázraky.

5. Cestovný ruch Vatikánu sa pod Františkom strojnásobil

Cestovný ruch pod Františkom sa takmer strojnásobil, odkedy v marci roka 2013 nahradil Pápeža Benedikta.

Viac ako 12 miliónov návštevníkov pricestovalo na akcie do Vatikánu, ktorých súčasťou bol práve František. A tieto čísla nezahŕňajú ani účasť na podujatiach Františka, ktoré sa konali mimo Vatikánu.

Pápež Benedikt počas jeho funkčného obdobia v rokoch 2005-2013 prilákal 20,5 miliónov návštevníkov.

Zdroj: BusinessWeek, Bloomberg

Facebook komentár