Pred nedávnom sa objavilo na internete video, ktoré poukazuje na to, že Američania veľmi vážne podceňujú nerovnosť príjmov v USA.

Video bolo vytvorené používateľom s nickom – politizane. Je celé založené na grafoch, ktoré pochádzajú z výskumu, ktorý sa uskutočnil na Harvarde. Výskumníci sa pýtali 5,000 Američanov, ako je podľa nich rozdelené bohatstvo v krajine. Ich odpovede potom porovnali so skutočnými výsledkami.

Pomocou prieskumu sa zistilo okrem iného aj to, že 1% vlastní toľko bohatstva, koľko by malo (podľa odpovedí ľudí) patriť 20% najbohatším.

Pre zjednodušenie autor videa postavil do jednej rady 100 ľudí, ktorí predstavujú celkovú populáciu USA a prerozdelil medzi nich rovnomerne americké bohatstvo (cca. 54 biliónov dolárov v roku 2009).

Pýtate sa aký bol výsledok? Podľa nižšie uvedeného videa, 1% obyvateľov USA – vlastní až 40% celkového bohatstva krajiny, odnáša si domov 24% národného dôchodku a vlastní až polovicu všetkých akcií, dlhopisov a podielových fondov.

Spodných 80%, vlastní len 7% celkového bohatstva. Priemerný pracovník musí robiť mesiac, ak chce zarobiť toľko, koľko zarobí vedúci manažér firmy za hodinu.

Nezabudnite si pozrieť video a napíšte nám svoj názor! Je to naozaj tak, alebo je to celé troška zavádzajúce?  A Na Našom Yotube Kanály s názvom FinancnyTrhcom máme ďalšie Nami preložené videá:

Preložil: Juraj Vinš

Zdroj: Politizane

Facebook komentár