Volkswagen z dôvodu jeho podvodov, ohľadom škandálu okolo emisií naozaj čelí rozsiahlym ťažkostiam, ale to ho nezastavilo, aby svojim zamestnancom navýšil platy a bonusy.

Spoločnosť na konci tohto týždňa vyhlásila, že 120 000 jej zamestnancov v Nemecku dostane 5% zvýšenie platu.

Nárast platov sa týka zhruba 20% celosvetovej pracovnej sily koncernu Volkswagen a bol dohodnutým na úrovni únie – IG Metall.

Táto únia je v Nemecku uprostred vyjednávania ohľadom podobného navýšenia platov s ďalšími výrobcami automobilov.

Toto oznámenie prichádza týždeň potom, čo týmto zamestnancom spoločnosti VW bol udelený ročný bonus vo výške € 3 950 ($ 4430), aj keď výplata bola zhruba o tretinu nižšia, než je obvyklé.

Volkswagen koncom minulého roka priznala, že na viac ako 11 miliónov automobilov s naftovým motorom po celom svete namontovala softvér, pomocou ktorého mohla falšovať emisné testy.

Súvisiace: 
Všetci zamestnanci Porsche získajú ročný bonus 8600 eur!
Pre automobilku Ferrari sa oplatí pracovať, vďaka rekordným bonusom

Akcie automobilky Volkswagen po týchto správach prepadli až o 40% a automobilka v súčasnosti čelí rozsiahlym trestným prešetreniam voči americkým a európskym orgánom.

Proti spoločnosti už bolo podaných najmenej 70 žalôb a Volkswagen už na pokrytie nákladov spojených so stiahnutím automobilov z obehu, trestných sporov a súdnych vyrovnaní vyčlenila 16,2 miliárd eur (18,2 miliárd dolrov).

Platy v Nemecku počas minulého roka vlani vzrástli o cca 2,4% a inflácia v krajine do značnej miery neexistuje. Následne tak toto posledné zvýšenie platom pre zamestnancov spoločnosti Volkswagen je obzvlášť dobrou správou pre zamestnancov.

Dohoda sa nevzťahuje na zamestnanca značky Audi alebo Porsche, ktoré sú taktiež súčasťou materskej spoločnosti Volkswagen Group.

Zdroj: TehGlobeandMail, Reuters

Facebook komentár