Automobilka Volkswagen sa stále snaží prísť na to, ako jej škandál s emisiami poškodzuje investorov.

Automobilka včera oznámila, že svoju výročnú správu výnosov chce posunúť z očakávaného dátumu – 10. marca.

Volkswagen uviedla, že nový termín výsledkov bude oznámený čo najskôr. Taktiež chce zmeniť dátum konania svojho výročného valného zhromaždenia, ktoré sa má konať 21. apríla.

Oneskorenie nebude mať vplyv na zverejňovanie výsledkov vyšetrovania spoločnosti Volkswagen. Spoločnosť aj naďalej očakáva, že tieto výsledky zverejní v druhej polovici apríla.

Volkswagen sa k inštalácii softvéru v niektorých svojich vozidlách so vznetovým motorom, ktorý mení výkon motorov počas testovania ohľadom emisií priznala. Na základe toho tak výsledky vozidla mali byť “čistejšie,” než tomu bolo na cestách.

Súvisiace:
Ako škandál Volkswagenu znížil ceny platiny a zvýšil hodnotu paládia
Volkswagen môže škandál stáť až $ 87 miliárd

Ospravedlnila sa a prepustila 9 vedúcich manažérov.

Volkswagen uviedla, že očakáva prevádzkový zisk na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom roku. Avšak neberie do úvahy špeciálne položky, vrátane pokút a sankcií.

Firma už bola nútená prijať obvinenia v súvislosti s nákladmi na nápravu okolo 11 miliónov vozidiel, čo je v hodnote okolo 6,7 miliardy eur. Analytici uvádzajú, že konečné vyúčtovanie by mohlo celkovo dosiahnuť desiatky miliárd eur.

Spoločnosť je žalovaná americkými úradmi . Ak by udelili maximálnu pokutu, mohlo by ísť celkovo o 18 miliárd dolárov.

Volkswagen už začala realizovať opravu automobilov v Európe, kde je postihnutých 8 miliónov vozidiel, ale v USA musí zatiaľ nájsť ten najvhodnejší spôsob pre opravu, ktorá uspokojí regulátorov.

Avšak môže sa stať, že ešte bude musieť v USA odkúpiť späť niektoré z jej 575 000 vozidiel.

Akcie v piatok získali takmer 3%, ale v tomto roku stratili 17% a za posledných 12 mesiacov prišli o 43%.

Zdroj: Reuters, FoxBusiness

Facebook komentár