Škandál emisií spoločnosti Volkswagen by mohol byť ďaleko bolestivejším pre investorov, ako katastrofa ropnej skupiny BP z roku 2010, za jej ropnú škvrnu v Mexickom zálive.

Credit Suisse odhaduje, že celkové náklady by pre spoločnosť mohli dosiahnuť úroveň až 78 miliárd eur (87 miliárd amerických dolárov), čo je o 60% viac než náklady za únik ropy plávajúcej vrtnej plošiny Deepwater Horizon.

Analytici banky Credit Suisse v správe zaslanej klientom uviedli: “Nezdá sa, že by trh vedel vyhodnotiť dopad vedľajších negatívnych dôsledkov,” … “Výsledok nákladov na opravy a pokuty je nejasný a do značnej miery závisí na výkone motora po oprave.”

Súvisiace: Ako škandál Volkswagenu znížil ceny platiny a zvýšil hodnotu paládia

Volkswagen na vysporiadanie zo škandálom vyčlenila 6,5 miliárd eur, po tom, čo spoločnosť bola pristihnutá pri podvádzaní na testoch emisií vo svojich vozidlách so vznetovými motormi. Dokonca aj ten najkonzervatívnejší odhad nákladov od Credit Suisse je zhruba 3,5-násobne vyšší, ako toto číslo.

Automobilka uviedla, že týmto škandálom je zasiahnutých zhruba 11 miliónov vozidiel po celom svete. To je viac automobilov, než táto skupina predá v jednom roku.

Zdroj: Credit Suisse

Facebook komentár