Warren Buffett už investorom ponúkol veľké množstvo cenných rád.

Avšak skúste sa tento-krát znova nad sebou zamyslieť.

Prestaňte už myslieť na tajný magický recept k vytvoreniu veľkého množstva peňazí za jedinú noc a už iba týmto uvedomením sa môžete múdrejším, než akýkoľvek iný investor vo svete.

V skutočnosti, jeho návrhy sa zdajú celkom fádne, pokiaľ ide o zbohatnutie, vždy ponúka pomalú a stabilnú cestu v týchto pretekoch.

Preskúmali sme však posledné rady Warrena Buffetta a zostavili sme ich do 3 tipov. Skúsme sa teda spoločne pozrieť tento určitý vhľad do myšlienkového procesu veštca z Omahy.

Súvisiace: Všetko najlepšie, Warren Buffett! 18 brilantných citátov od najväčšieho investora všetkých čias…

1. Vložte svoje dlhodobé investície do indexového fondu, ktorý je viazany na americký akciový index S&P 500

Aspoň, tak to Buffett povedal, keďže on sám má v úmysle odporučiť svojej žene, aby svoje peniaze vložila (podľa GO Banking) do “produktu, ktorý je rovnako starý, sofistikovaný a lukratívny ako on sámotný.”

Buffettov plán znie: Dať 10% hotovosti do krátkodobých štátnych dlhopisov a 90% do nizkonákladového indexového fondu S&P 500. “Verím, že dlhodobé výsledky tejto stratégie budú lepšie ako tie, ktoré dosiahne väčšina investorov, vrátane penzijných fondov, finančných inštitúcií alebo jednotlivcov, ktorí zamestnávajú vysoko-kvalifikovaných manažérov.”

Je to s najväčšou pravdepodobnosťou pravdu. Vyzerá, že výskumy tento názor podporujú. Čiže vychádza, že indexové fondy pre drvivú väčšinu času prekonajú výnosy zo spravovaných prostriedkov (vrátane podielových fondov).

Súvisiace: 15 úryvkov, ktoré ukazujú, prečo je Warren Buffett jeden z najobľúbenejších a najúspešnejších investorov všetkých čias

Logika je jednoduchá: Vzhľadom k tomu, indexové fondy sú “pasívnymi” a už za invetorov vyberajú podiely v jednotlivých spoločnostiach, presnejšie v americkom akciovom indexe S&P 500. V tomto prípade je oveľa menej nákladné pokryť náklady na služby sofistikovaného manažéra a samozrejme aj investori majú menšie náklady na nákup a predaj investícií, v snahe získať väčšiu návratnosť.

Ale nenechajte sa poznačiť frázou “dlhodobo”. Akciový trh môže prepadnúť a môže trvať mnoho rokov, než tieto straty doženie. Ak chcete dosahovať vyššie výnosy, musíte mať aj čas a sebadisciplínu k tomu aby ste mohli opustiť svoje peniaze v tomto indexovom fondu a prečkali ich spodný cyklus. To samozrejme nie je pre každého.

2. Naučte sa šetriť

Buffett poskytol túto radu počas televízneho špeciálu v minulom roku: “Myslím si, že najväčšou chybou je, že sa neučia tieto návyky sporenia v mladom veku. Vzhľadom k tomu, šetrenie je zvykom.” Dodal, že ďalšiou veľkou chybou je snaha o rýchle zbohatnutie. “Je to celkom ľahké stať sa bohatým pomaly. Ale je veľmi obtiažne stať sa bohatým za krátke obdobie.”

Súvisiace: Warren Buffett: “Býčí trh je ako sex. Cítite sa najlepšie tesne predtým, než sa skončí”

3. Ak cena akcie klesne, kupujte, nepredávajte

Buffett sa v minulom roku tejto jeho rady aj držal, keď stratili 2 miliardy amerických dolárov počas niekoľkých dní po tom, ako niektoré z jeho najväčších investícií oznámili výsledky ziskov, ktoré boli sklamaním, na základe čoho ich cena poklesla. Ale ako povedal pre CNBC, že investori by nemali vyskakovať z lode, keď cena akcie klesá a keď sa cena vráti späť nahor, tým sa pripravia o možnosť získať späť stratené peňažné prostriedky.

Buffett taktiež povedal, že má rád medvedie (klesajúce) trhy, lebo je to práve obdobím kedy ceny klesajú a tým viac má na výber, čo by si mohol kúpiť. Ale všeobecne, jeho radou je kúpa spoľahlivých dlhodobých akcií v spoločnostiach, ktorých priemyslu a obchodnému modelu dôkladne rozumie.

Vysvetlil: “Keď by ste mi povedali, že trh sa budúci týždeň chystá poklesnúť o 500 bodov, tak by som si kúpil tie isté podniky a akcie ako včera,” … “Ja neviem povedať, čo bude trh robiť. Ja viem, ako vybrať primerané firmy, ktoré budem vlastniť po dlhú dobu.”

Zdroj: Investing

Facebook komentár