Vlani v auguste, americký Fed prestal vytvárať novú menu z ničoho a prestal ju nalievať do bankového systému. Čo je ďalší spôsob, ako možno povedať, že objemy peňažnej zásoby v USA prestali rásť. Tu je graf upravenej menovej bázy, ktorá je ukazovateľom množstva novej meny, ktorú Fed vytváral, počas posledných ôsmich mesiacoch:

Súvisiace: Celý systém fiat peňazí v úpadku: Zánik globálnej rezervnej meny – fiat dolára

Potom sa začala diať celá rada ďalších skrytých vecí. Po prvé, americký dolár začal prudko stúpať, čím sa stal zďaleka najsilnejšou menou na svete. A Američania následne začali kupovať menej veci:

A na základe toho, továrne v USA začala vyrábať menej vecí:

Posledná várka ekonomických údajov súčasnosti poukazuje na nulový rast za celý prvý polrok 2015. Aké závery by sme mali z toho vyvodiť?

1) Za určitých okolností spoločnosti môžu určitý čas fungovať bez pokračujúcej infúzie nových objemov hotovosti. Ucpite zátku a vešetko sa zadrhne. Tento svet je inými slovami jedna veľká Ponziho schéma.

Súvisiace: Zdvojnásobí sa dlh USA zo 17 biliónov dolárov na 34 biliónov?!?!?!

2) Keďže sú prezidentské voľby v USA v plnom prúde, každý z guvernérov Fedu dúfa, že bude znovu vymenovaný (alebo najatí prosperujúcimi bankami na Wall Street)  kongresmanni v neistých okresoch, ktorí vo veľkej miere majú názory, že úsporné opatrenia akéhokoľvek druhu sú naozaj veľmi zlým nápadom. Júnové zvýšenie úrokovej sadzby sa v súčasnosti vrátilo do septembra. A na obzore vôbec nie je nič vidno, čo by mohlo zvrátiť súčasné negatívne trendy rastu, takže septembrové zvýšenie sadzieb sa čoskoro dostane do decembra a potom bude nahradené náznakmi obnoveného kvantitatívneho uvoľňovanie (QE) v ​​roku 2016.

3) Všeobecne platí, že centrálne banky väčšinou chcú zvyšovať úrokové sadzby počas obnovy k budovaniu tzv. munície (v podobe vysokých úrokových sadzieb, ktoré môžu byť znížené) pre budúce opätovne naštartovanie ekonomického rastu. Ale v súčasnosti sa nadchádzajúce uvoľňovanie nemá kde začať, keďže sadzby sú na rekordne nízkych úrovniach a v niektorých prípadoch až negatívnych teritoriách. Takže sadzby budú musieť ísť nielen nižšie, ale vážne až do veľmi negatívnych úrovni. A vojna v hotovosti v tom momente bude opäť oficiálne zahájená.

Zdroj: DollarCollapse

Facebook komentár