Niektoré úhľadné účtovné manévre od spoločnosti z amerického indexu S&P 500 pomáhajú spoločnostiam dosahovať väúčšie zisky, ale to v skutočnosti nie je pravda.

Účtovníctvo je jedným z najviac neznesiteľných subjektov, s ktorými sa investiční analytici a stratégovia budú musieť vysporiadať, pretože existuje veľké množstvo spôsobov, ako môže firma zverejňovať svoje výsledky.

U veľkých verejných spoločností, existujú dve kategórie účtovných metód: GAAP a non-GAAP.

Súvisiace: Štátny dlh sveta o objeme $ 60 biliónov v jednom obrázku

GAAP je skratka pre všeobecne uznávané účtovné zásady. Účtovné štandardy GAAP ponúkajú jednotnosť, ako spoločnosti ohlasujú svoju finančnú výkonnosť. Ale výkaz ziskov a strát vykazovaný na základe GAAP vždy nemusí odrážať pokračujúci výkon príslušných operácií jednotlivých spoločností. Napríklad, spoločnosť môže odpísať aktíva, reštrukturalizovať svoju organizáciu atď. Tieto akcie sú obvykle vykonávané s veľkými jednorazovými nákladmi, ktoré narušujú zisky spoločností a skresľujú dlhodobú ziskovosť. Preto spoločnosť poskytne “upravené” číslo ohľadom svojich zárobkov, ktoré vylučuje tieto jednorazové položky.

Z väčšej časti by samotné čísla vytvárané cez štandarty GAAP a non-GAAP sa pohybujú v rovnakom smere.

Ale v súčasnosti sa deje niečo zvláštne a znepokojujúce. David Bianco, ktorý je analytikom z Deutsche Bank skúmal znepokojujúce fakty v poznámke pre klientov, ktorá poukazuje na rozširovanie čísel ziskov na akciu v GAAP vs. non-GAAP pre americký akciový index S&P.

Bianco píše: “Pomer ziskov na akciu medzi GAAP a non-GAAP u akciového indexu S&P sa zhoršil v 94%, počas obdobia v 1Q13 až 3Q14 a 78% v posledných 3 štvrťrokoch,” … “Pomer strát z predaja majetku, aktív/odpisov goodwillu a nákladov na reštrukturalizáciu sa výrazne znížili v sektore energií, priemyselných podnikov a materiálov. Vyššie náklady na fúzie a akvizície a odškodnenie ťahali pomery na nižšie úrovne zasa v sektoroch technológií, bežných spotrebných tovarov a zdravotnej starostlivosti. Penzijné straty v 4Q taktiež tento pomer znižovali.”

Súčasťou toho všetkého je, že zisk na akciu podľa princípov GAAP klesá tak, ako Bianco ilustruje v nasledujúcom grafe.

Bianco dodal: “Zisk na akciu indexu S&P sa v 1Q roka 2015 na základe non-GAAP medziročne vzrástol o 2%, ale zisk na akciu podľa GAAP sa v medziročnom porovnaní znížil o 13%,” … “Vždy sme tvrdili, že najlepší ukazovateľ ziskov na akciu sa nachádza niekde medzi GAAP a non-GAAP.”

Stojí za to poznamenať, že tržby spoločností v akciovom indexe S&P 500 v skutočnosti počas štvrťroku klesli. Takže akýkoľvek rast zisku na akciu je z dôvodu hrubších ziskových marží a poklesu celkových akcií.

Súvisiace: Tento graf vám povie, kedy príde k prasknutiu ďalšej bubliny akciového trhu

Bianco v e-maile poznamenal: “Je úžasné, ako zhovievavý všeobecný komentár bol na zisky a dokonca aj situáciu v širokej ekonomike,” … “Zdá sa, že mnohí oslavujú neprítomnosť recesie. Trh práce aj naďalej vyzerá, že prechádza stabilizáciou a tak očakávam, že Fed vykoná zvýšenie úrokových sadzieb, ale iné rastové faktory, ako je automobilový trh a sektor bývania nemajú dostatočnú razanciu, keďže produktivita a investície sú znepokojivo slabými a zisky spoločností z akciového indexu S&P nerastú.”

Bianco nemá býčí pohľad na akciový trh v USA. Ten očakáva, že americký akciový index S&P by mal ďalej klesnúť o viac ako 5% a odhaduje, že na koniec roka by mal dosiahnuť cieľ na úrovni 2 058 bodoch. V súčasnosti sa akciový index S&P obchoduje pri úrovni 2 090 bodov.

Zdroj: DeutscheBank

Facebook komentár