Mark Zuckerberg je na dobrej ceste, aby predbehol miliardára menom Jeff Bezos, ktorý je štvrým  najbohatším človekom na svete.

Potom, čo Facebook počas tohto týždňa oznámil silné výsledky, hodnota Zuckerbergových 428 miliónov akcií prudko stúpla o viac ako 7,3 miliardy dolárov, čím sa jeho majetok dostal k blízkosti 48 miliárd dolárov.

Medzitým, na zadnej strane slabších ako očakávaných výsledkov, hodnota 83 miliónov akcií Bezosa v spoločnosti Amazon prepadli o viac ako 3,7 miliardy dolárov, čím jeho majetok je o hodnote takmer 49 miliárd dolárov. Čo znamená, že čisto z hľadiska vlastníctva akcií vo svojich spoločnostiach, Zuckerberg má k dobehnutiu Bezosa na zozname miliardárov zarobiť menej ako $ 1 miliardu.

Samozrejme, Bezos má niekoľko ďalších aktív, ktoré prispievajú k jeho celkovej čistej hodnote majetku. Na základe indexu miliardárov od časopisu Forbes v reálnom čase sa jeho čisté imanie pohybuje vo výške 51,6 miliardy dolárov. Medzitým na základe indexu miliardárov od agentúry Bloomberg Bezosove bohatstvo je vo výške 55,8 miliardy dolárov.

Súvisiace:
10 spoločností, ktoré sa pokúsili kúpiť Facebook
Stručné fakty toho, aký obrovský je Facebook

Nie je úplne jasné, v akých objemoch majú na majetok vplyv pohyby akcií, ale vo štvrtok sa na oboch rebríčkoch najbohatších ľudí planéty nachádzal na 4. mieste.

Len za posledný rok sa Zuckerberg dostal zo 16. miesta na šieste, keďže preskočil miliardárov Waltonovcov, bratov Kochových a aj Larryho Ellisona. Je to omnoho viac ohromujúce vzhľadom k tomu, že Zuckerberg má len 31 rokov a Facebooku je len 12.

Napriek tomu, na najvyššiu priečku má pred sebou ešte dlhú cestu, keďže najbohatším mužom je Bill Gates. Cena akcií spoločnosti Facebook by tak mala zasiahnuť 183 dolárov, vďaka čomu by sa mu podarilo získať Gatesovu korunu. A to samozrejme nie je nemožné, keďže akcie jeho spoločnosti, keď išli na verejnosť pred takmer štyrmi rokmi sa obchodovali za 38 dolárov.

Zuckerbergovo rastúce bohatstvo môže byť pozitívnym pre charitu. On a jeho manželka sa zaviazali darovať 99 percent svojich akcií spoločnosti Facebooku.

Jeho zvyšné 1 percento je aktuálne v hodnote 478 miliónov dolárov a pravdepodobne v budúcnosti bude na oveľa vyššej úrovni.

Zdroj: NYTimes, ABCNews

Facebook komentár