Už sme videli, aký vplyv bude mať tragédie v Paríži na trhy. Európske akcie uzavreli prvý obchodný deň s miernymi ziskami a tí, ktorí hľadajú bezpečie prešli do tzv. obranných akcií a navýšili cenu zlata.

A čo dlhodobé účinky? Odborníci sa obávajú, že pokles výdavkov u spotrebiteľov a medzinárodný cestovný ruch by mohli zhoršiť už aj tak slabý stav globálnej ekonomiky. Vyhliadka budúcich útokov do iných častí by tak mohla rozšíriť ekonomickú nákazy pre EÚ ako celok.

Howard Archer, ktorý je hlavným ekonómom pre IHS Global Insight poznamenal: “Zatiaľ čo je pravdepodobné, že Francúzsko v krátkodobom horizonte zaznamená negatívne ekonomické dôsledky, negatívne dopady by mali byť v dlhodobom horizonte kontrolované.”

Súvisiace: Putin: “Uvedomujete si k čomu ste v Sýrií prispeli?”

Tieto vyjadrenia sú založené na analýze Archera, zo skúseností Španielska a Veľkej Británie po teroristických útokoch v roku 2004 a 2005. Bombové útoky v Londýne, počas júla roka 2005 zabili 52 ľudí a bolo zranených viac ako 700, ale hospodársky dopad na celý národ bol obmedzeným. V skutočnosti, dôvera spotrebiteľov v júli začala rásť a pokračovala v raste až do októbra.

Archer uvádza príklady dát z VisitBritain, ktoré ukazujú že aj keď bezprostredne po útokoch došlo k poklesu dopytu po cestovaní, cestovný ruch vo Veľkej Británie sa v treťom štvrťroku 2005 medziročne zvýšil o 5 percent.

V hrubých číslach, bombový útok na vlak v Madride, v marci 2004 mal väčší rozsah, čo je bližšie k piatočnej tragédií v Paríži. Zabitých bolo 191 ľudí a cez 2000 bolo zranených.

Rast HDP v Španielska, podľa údajov z OECD medzikvartálne v prvom štvrťroku 2004 spomalil na 0,6 percenta. To predstavuje pokles od viac ako 1 percentného medzi kvartálneho rastu v 4. štvrťroku 2003. Ale teroristický útok sa stal až ku koncu štvrťroka, takže nie je jasné, ako veľmi to malo vplyv na spomalenie.

Centrálna Banka Španielska poznamenala: “V prvom náhľade na analyzované informácie sa zdá, že útoky z 11. marca nemali významným vplyv na štruktúru rastu.” … “Zdá sa, že dôvera spotrebiteľov a podnikov zostala bezo zmeny.”

Súvisiace: Náklady na boj proti terorizmu

Samozrejme, že historické a ekonomické situácie Francúzska sú odlišnými od tých v Španielsku v roku 2004 a vo Veľkej Británii v roku 2005. Keď Veľká Británia a Španielsko zažili útoky ich ekonomiky rástli vo väčšej miere. HDP Francúzska medzikvartálne v treťom štvrťroku rástlo len o 0,3 percenta.

USA taktiež zaznamenala bezprostredný pokles po útokoch z 11. septembra 2001. Avšak potenciálu ekonomických strát z útokov bolo do značnej miery zabránené z dôvodu poklesu úrokových sadzieb od Fedu. S touto informáciou prišla správa, ktorá analyzuje hospodárske dopady z 9/11, ktorá bola publikovaná v roku 2010.

Tento výsledok bol založený na výskume podporovaného ministerstvom vnútornej bezpečnosti. Autori zistili, že vládna politika – najmä historické zníženie úrokových sadzieb Fedu až na 1 percento, malo výrazný vplyv na zníženie prípadných dôsledkov.

Zdroj: TheGuardian, The Wall Street Journal

Facebook komentár