Aljaška počas budúceho mesiaca každému svojmu obyvateľovi pošle viac ako 2 000 dolárov. Táto suma je ročnou platbou z fondu ropného bohatstva, ktorý oficiálne spravuje štátne príjmy. Jedná sa o rekordnú čiastku aj cez prepad cien ropy v minulom roku.

Jerry Burnett, ktorý je zástupcom komisára pre fond Aljašky poznamenal: “Táto suma bude vyplatená zhruba 645 000 obyvateľom.”

Súvisiace: Všetci Nóri sa stať milionármi – vďaka bohatstvu ropného fondu

Za obyvateľa Aljašky, ktorý má nárok na tieto peniaze sa považuje jednotlivec, ktorý žil v štáte počas celého kalendárneho roka.

V minulom roku fond každému občanovi vyplatil 1884 amerických dolárov a aktuálna platba prekročí rekord, vyplatený v roku 2008, ktorý bol na úrovni 2069 dolárov. Platby začali vyplácať už v roku 1982, pri sume 1000 dolárov.

Tento ropný fond Aljašky bol zriadený dodatkom v ústave z roku 1976 a vyžadoval presúvanie časti príjmov zo štátnej ropy, ktoré mali byť presunuté na sporiaci účet a peniaze by mali byť k dispozícii vo vzdialenej budúcnosti, keby sa ropa tohto štátu vyčerpala.

Platba občanom je odvodenou od presného vzorca ktorá je priemerom ziskov fondu, počas obdobia piatich rokov.

Globálne ceny ropy sa koncom roka 2014 zrútili, ako celosvetová produkcia prevýšila dopyt, ale cena ropy má menší vplyv na celoročné platby, keďže fond naozaj kvalitne riadi svoje portfólio o objeme 51 miliárd dolárov.

Burnett ďalej poznamenal: “Fond v roku 2014 ťažil zo stúpajúceho akciového trhu, rovnako z nárastu cien nehnuteľností a súkromných kapitálových investícií.”

Súvisiace: Holandské mesto dá obyvateľom voľný základný príjem – bez podmienok

Pokračujúce nízke ceny ropy v tomto roku pomohli udržať mieru nezamestnanosti (v júli) na úrovni 6,7 percenta, ako ropné spoločnosti obmedzili svoju prevádzku vo výrobe.

Ročná platba z fondu sa dostala mnoho nízkopríjmových rodín na Aljaške z chudoby.

Presná výška platby bude zverejnená neskôr v tomto mesiaci a priame vklady začnú byť zasielané na bankové účty od 1. októbra.

Zdroj: Reuters, TheWallStreetJournal

Facebook komentár