Aukčný dom Sotheby ‘s poskytol do aukcie vzácny modrý diamant Blue Moon. Jeho odhadovaná hodnota sa pohybuje od 35 do 55 miliónov amerických dolárov. Jeho aukcia sa bude konať 11. novembra v Ženeve.

Šperk váži 12,03 karátov a je považovaný za jeden z najväčších vo svojej triede. Podľa predsedu medzinárodnej jednotky aukčného domu Sotheby ‘s – Davida Bennetta je tento diamant veľmi čistým. V jej obchodoch sa kameň ukáže v Hong Kongu, Londýne a New Yorku.

Tento diamand bol objavený počas minulého roka v bani Cullinan, v Južnej Afrike a pred jeho transformáciou pôvodne vážil 29,93 karátov. Baňa je preslávená svojím tvarom a nachádza sa zhruba 45 minút od Pretórie.

Baňa Cullinan je hlavným svetovým zdrojom pre vzácne modré diamanty. Už 18 rokov ju prevádzkuje konglomerát z oblasti diamantov – DeBeers a v súčasnej dobe je riadená konzorciom medzi spoločnosťami Petra Diamonds, Thembinkosi Mining Investments a investičnej spoločnosti zo Saudskej Arábie – Al Rajhi Holdings.

Súvisiace: 
5 spôsobov ako odhaliť pravosť diamantov
Najbohatší majitelia diamantov na svete

Diamantová baňa Cullinan by mala podľa očakávaní ročne, v najbližších 20 až 40 rokov vyprodukovať jeden milión karátov. Taktiež vytvára 25 percent svetových diamantov cez 400 karátov.

Modrý kameň bol predtým predaný spoločnosti Cora International za 25,6 milióna dolárov.

Zďaleka najdrahším diamantovým prsteňom, ktorý predal tento aukčný dom je považovaný “Graff Pink” s hmotnosťou 24,78 karátov. V roku 2010 sa predal za 46,16 milióna dolárov. Najdrahším modrým diamant je v súčasnosti “Diamant Zoe” o hmotnosti 9,75 karátov. V novembri roku 2014 ho predali za 32,65 milióna dolárov.

Zdroj: Mirror.co.uk

Facebook komentár