Škóti stratili svoje dlhoročné prvenstvo. Škótska whisky sa v hodnotení špecialneho znalca Jima Murraya – ktorý v budúcom týždni vydáva knihu Whisky Biblie – sa neumiestnila ani medzi prvými piatimi. Tou najlepšou sa stala japonská Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013.

Im Muray japonskú whisky opísal ako geniálnu. Vyzdvihol predovšetkým jej bohatú vôňu a jemne korenistú chuť. Japonskú značku ohodnotil 97,5 bodmi zo 100. Yamazaki je prvým a teda zároveň aj najstarším japonským liehovarom. Bol založený roku 1923 Shinjiro Toriim, ktorý taktiež založil aj liehovar Suntory.

Súvisiace: 

Vzácna whisky Macallan vydražená za 628 205 dolárov

Najlepšia vodka na trhu pre rok 2014

Prvýkrát v histórii sa podľa denníka Daily Mail medzi najlepšiu päticu neumiestnila žiadna značka zo Škótska. Hneď niekoľko škótskych značiek bolo v posledných troch rokoch ocenených ako najlepšie na svete. Kniha Whisky Biblie, ktorá prvýkrát vyšla v roku 2003 ponúka detailný popis viac ako 4 500 druhov whisky.

Generálny manažér singapurského distribútora La Maison du Whisky Julien Nicolay povedal: “Chuť po japonskej whisky za posledné tri roky neuveriteľne stúpla a bol po nej veľmi razantný záujem, za čo môžu mať zásluhu silné reklamné kampane, ale samozrejme aj kvalita japonskej whisky. Japonci sú dobrí ako v marketingu, tak aj v samotnej produkcii.” 

Zdroj: Time, JapanTimes

Facebook komentár