Ruskí kupci sa v súčasnosti usilovne snažia zjednávať ceny ohľadom kúpi nehnuteľností v Grécku, keďže finančná kríza vo veľkej miere viedla k narušeniu cien luxusných nehnuteľností.

Len pre vašu predstavu ohľadom predajov: Grécka realitná agentúra IRM Aegean Estate predala jednému kupcovi balíček nehnuteľností – jednalo sa o dve vily na súkromnej pláži ostrova Korfu a boli dohromady predané za 4,9 miliónov dolárov.

Podľa časopisu Bild, práve počet luxusných gréckych víl, ktoré boli kúpené Rusmi sa v uplynulom roku viac ako zdvojnásobil.

Je to čiastočne preto, že samotní Rusi čelia vlastnej menovej kríze, čím bohatí jednotlivci vyhľadávajú bezpečné miesa na zaparkovanie ich hotovosti, ale aj preto, že ceny realít v Grécku už od roku 2009 klesli zhruba o 50%.

Súvisiace: 

6 súkromných ostrovov, ktoré si môžte hneď teraz prenajať
Nemci v Taliansku skupujú luxusné nehnuteľnosti

Zakladatľka spoločnosti IRM, Isabelle Razi poznamenala: “Pred niekoľkými rokmi vila na gréckom ostrove Syros stála 1,6 miliónov eur, v súčasnosti sa predáva za iba 800 000 eur.” Podľa dnešných výmenných kurzov sa jedná o pokles zhruba vo výške 870 000 amerických dolárov (od 1.74 milióna dolárov).

K posilneniu vzťahu medzi ruskými kupcami a gréckymi aktívami prispelo aj zlepšenie väzieb medzi vládami týchto národov.

Minulý mesiac sa obe krajiny dohodli na vybudovanie plynovodu v hodnote 2,27 miliárd dolárov a niektorí kritici sa obávajú, že tento ťah poukazuje na súboje medzi Západom a Ruskom, keďže Atény sa budú chcieť vo väčšej miere obracať na kapitál práve z Ruska.

Preložila: Miroslava Dugová – Realitná maklérka

Zdroj: NewsWeek

Facebook komentár