V tomto týždňovom rozhovore s národným numizmatikom Tomom Cloudom, ktorý nám vysvetlí prečo je Nemecký zlatý návrat len začiatok, prečo bude pokračovať americký nedostatok pamätných strieborných mincí v národnej mincovni (US Mint) a veľké peniaze sú oprávnené pri drahých kovoch.

Dollar collapse: Ahoj Tom. Myslím si, že vieš zo samotných cenových akcií, že posledných pár týždňov bolo s drahými kovmi rušných pár týždňov. Narazili na nás vysoké body.

Tom Cloud: Návrat zlata do Nemecka je samozrejme menič hry. Majú okamžite naspäť všetko zlato z Francúzska. Ale americká vláda ho po dobu siedmych rokov odstavila pravdepodobne tým, že im ponúkla nejaký druh prémie, aby svoje zlato dostali späť pomalšie. Viac zlata, štátne dlhopisy, nikto nevie čo presne, ale nepochybne to bola veľká výhoda. Je tiež jasné, že Nemecko nechce byť poslednou krajinou, ktorá si prinesie zlato domov. Ďalšou je Holandsko a následne potom pravdepodobne Švajčiarsko. To prináša manipulačnú hru. Nikto nechce byť nachytaný, keď sa prestane hrať. A nespraviť chybu, keď to skončí. Všetci v rezorte vedia, že Spojené štáty nemajú zlato a nedokážu si ho zaobstarať. Všetko ho  prenajali.

Je dôležité pochopiť, že v Spojených štátoch sú dve veľké úschovne zlata. Fort Knox údajne drží zlato, ktoré patrí nám. A New York-ský Fed (centrálna banka USA)  skladuje v úschove zlato iných krajín. To je miesto, kde bude Nemecké zlato, pokiaľ ho Spojené štáty niekomu neprenajmú.

DC: Potom sú tu strieborné eagles (pamätná minca v hodnote 10 dolárov) vypredané US Mint-om.

TC: Vypredali ich hneď za prvé tri týždne v roku a museli zastaviť preberanie objednávok. Potom znovu začali podpisovať objednávky, pretože dopyt po nich je obrovský (poznámka redaktora: dopyt po strieborných eagle-och sa teraz pohybuje zhruba s 5-krát väčšou intenzitou – pozri predaj US Mint sa v januári rekordne vyšplhal). Cena za strieborné eagle-e je prvotriedna odkedy sú zákazníci ochotní platiť najviac poznateľné mince. Ostatné ešte čakajú pokiaľ klesnú ceny alebo na javorový list a Philharmonic, ktoré majú nižšie ceny.

DC: Myslím si, že buffalo boli vládne mince Spojených štátov. Prečo ich tiež nevypredali?

TC: Zlaté buffalo mince sú vyrábané US Mint-om ale strieborné buffalo nie. Vyrábajú ich súkromné mincovne, ktoré nemôžeme menovať, pretože nepotrebujeme aby im ľudia volali a obťažovali ich. Avšak aj tak to robia.

DC: Takže kto teraz nakupuje?

TC: Práve teraz sú veľké peniaze presúvané a malé nie. Aby mohli malý obchodníci nakupovať, čakajú pokiaľ zlato vyskočí nad 1700. Už dlho sa pohybujeme na pomedzí 1600 a 1700, ale veľmi skoro sa to poruší. Potom uvidíte, ako sa všetci nahromadia.

DC: A o čom sa chcú Vaši klienti najviac rozprávať?

TC: Pre obchodníkov so zlatom to vyzerá vždy zábavne stráviť tretinu svojho času odpovedaním na otázky ohľadne úrokových sadzieb. Ale veľký obchodníci so zlatom majú tiež veľa cenných papierov. Všetci vedia, že strop (v cenných papieroch) bude čoskoro, pokiaľ sme to už nepostrehli. Ale ľudia majú v zlate skrytý zmätok, taktiež ako v úrokových sadzbách, pretože čítajú ,,o ich nezvýšení do roku 2014´´. Ale môžete si požičať peniaze z FED–u za 0-percentný úrok? Nie, pokiaľ nie ste banka. Úrokové sadzby nie sú stabilné v reálnom svete a aktuálne na chvíľu okrajovo stúpali. Sadzby desaťročných štátnych dlhopisov sa v poslednej dobe pohybujú od 1,6 % do 2%. Všetci čoskoro zistia, že FED toto nemôže kontrolovať.

Preložil: Peter Makyš

Zdroj:  DollarCollapse

Facebook komentár