Pred pätnástimi rokmi, technologické akcie dosiahli podobného vrcholu a veľa ľudí začalo kričať, že sa dostane späť na Zem.

V týchto dňoch sa však teší ďalšiemu podobnému vrcholu. Tento americký technologický index známy ako Nasdaq Composite počas včerajšieho obchodného dňa uzavrel nad úrovňou 5000 bodov a naposledy tento level dosiahol dňa 10. marca roka 2000.

Niektorí pozorovatelia trhu by si mohli myslenia, “Wow. Je to tu znova.” Ale tento index Nasdaq sa v mnohých ohľadoch zmenil.

Súvisiace: Aké technológie stoja za „inteligentnými“ mestami

Už je o trochu menej založený, na iba technologických spoločnostiach, ocenenia nie sú na úrovniach dot-com éry a spoločnosti indexu Nasdaq sú oveľa väčšie a viac rozšírenejšie.

Plus Generálny riaditelia minulého technologického boomu, ako je napríklad Bill Gates z Microsoftu a Bernie Ebbers z WorldComu sa zmenili na dnešných vodcov, medzi ktorých patrí Tim Cook z Apple a Sergey Brin zo spoločnosti Google. To ukazujeme aj na obrázku vyššie.

Čítajte ďalej a dozviete sa viac o zmenách, rovnako ako to, čo to teda znamená pre dnešných investorov.

Súvisiace: Goldman Sachs: Sedem technologických trendov, ktoré menia svet


TOP 10

Pamätáte si WorldCom? A čo Sun Microsystems? Ich akcie podľa trhovej kapitalizácie dosahovali vrchné priečky spomedzi top spoločností pred érou dot-com. WorldCom a jeho šéf, Bernie Ebbers nakoniec boli známym pre masívny účtovný škandál, zatiaľ čo Sun Microsystems bol prevzatý firmou Oracle.

Top 10 spoločností súčasnosti zahŕňa firmy ako Apple, Facebook, Google a Amazon.com. Pred pätnástimi rokmi, Apple ešte len pracoval na jeho iPode a samotná Google nebola verejne obchodovanou spoločnosťou. CEO spoločnosti Facebook – Mark Zuckerberg bol na strednej škole a Amazon sa verejnou stala až za menej ako dva roky.

Kto zostal v top 10 po tak dlhej dobe? Patrí medzi nich Microsoft, Cisco a Intel, aj keď ich názvy sa zmenšili.


IT SEKTOR

Index Nasdaq Composite zostáva technologickým indexom, ale je to podstatne menej naložený na čisto technologických spoločnostiach, ako tomu bolo na vrchole bubliny.

Spoločnosti informačných technológií v Nasdaqu predstavovali 43%. Na konci roka 1999 mali až 57%. Je teda veľkým fanúšikom pre IT a aj iné odvetvia, keďže v priebehu posledných 15 rokov ďalšie sektory teraz tvoria 57% indexu (z 43%).

Softvérové spoločnosti po dobu 14 rokov od konca roka 1999 klesli na 10% z 24%. Biologické firmy, firmy káblovej TV a farmaceutický priemysel, tí všetci dosiahli väčšiu váhu v tomto období a patria medzi top sedem odvetví tohto indexu.

Súvisiace: Čínska firma dizajnu pomocou 3-D tlače postaví 10 domov za 1 deň


OCENENIE

Nie je ťažké nájsť ľudí, ktorí si v súčasnosti myslia, že sa jedná o vnímanie vzniku ďalšej internetovej bubliny.

Avšak netreba zabúdať, že celková hodnota tohto indexu Nasdaq Composite je stále oveľa nižšia, než tomu bolo pred 15 rokmi. Pomer indexu v cene voči zisku bol na konci roka 1999 ako “z iného sveta”, ne úrovni 152. Tento pomer v pondelok predstavoval úroveň 27.

Okrem toho tento pomer ceny voči zisku pre niektoré ostro sledované spoločnosti bol v roku 1999 v úrovniach rozsiahlej bubliny. Pomer u spoločnosti Yahoo vtedy dosahoval úroveň 787 oproti 36 v súčasnosti. Apple bola na úrovni 37 v porovnaní s dnešnými 17.

Súvisiace: Ako mladí milionári zo sektora technológií investujú


POČET A VEĽKOSŤ

Nasdaq Composite sa dnes skladá zo zhruba polovice počtu spoločností, ako tomu bolo v roku 1999. Ich počet je teda dnes na úrovni 2568 z 4715 v roku 1999. Spoločnosti indexu Nasdaq sú aj v súčasnosti všeobecne väčšie a staršie.

Vládnemu nariadeniu ohľadom verejne obchodovaných spoločností z roku 2002 je často dávaná vina za pokles týchto spoločností v USA, čo taktiež zasiahlo burzového operátora New York Stock Exchange. Tieto právne predpisy po škandále Enronu jednoducho urobili verejné spoločnosti príliš drahými, zatiaľ čo podľa priaznivcov to pomohlo obnoviť dôveru .

V indexe S&P 500 zostáva 500 spoločností a zatiaľ čo Dow Jones Industrial Average ich má vždy 30. Je to preto, že tieto burzové indexy sú tvorené pravidlami výborov, zatiaľ čo Nasdaq Composite predstavuje hodnotu všetkých akcií kótovaných na burze Nasdaq.

Zdroj: Nasdaq, Bloomberg, Reuters

Facebook komentár