Pre väčšinu ľudí bezpečné auto znamená, aby malo airbagy, kontrolu stability a technológie pre núdzové vyhýbanie, ktoré Nám a našim spolujazdocom pomáhajú zabrániť vážnym zraneniam.

Ale pre pár vyvolených (myslíte tým hlavy štátov a predsedov rôznych nadnárodných spoločností) sú tieto prvky len ťažko dostačujúce.

Automobilka Land Rover dala dohromady nepriestrelný a odolný automobil proti výbuchu, s názvom Range Rover Sentinel. Sentinel vyzerá ako každodenné šesťmiestne luxusné SUV. Avšak niektorým môže v skutočnosti zachrániť život.

Súvisiace: Aktuálne najlepšie automobily pre super-bohatých jednotlivcov

Range Rover Sentinel je produktom divízie Rand Roveru s názvom Special Operations Vehicle (SVO), ktorá vyrába šialene rýchle verzie svojich bežných SUV.

K výrobe Sentinelu automobilka využila luxusný model o cene $ 140 000 – Range Rover Autobiography a celkom slušne poupravovala jeho parametre:

* Majú posilnený priestor pre cestujúcich so 6-vrstvovým nepriestrelným rámom a viacvrstvovým presklením, vďaka čomu odpovedá balistickému štandardu VR8. Sentinel dokáže ochrániť vnútornú posádku nielen pred bežnými zbraňami, ale aj pred tými z kategórie väších pušiek a odstreľovačiek

* Super-pevná oceľ vie vydržať výbuchy ručných granátov. Čiže podlaha a strop sú ochranou pred dvojicou súbežne explodujúcich granátov DM51 a zároveň bez problémov zvládne bočné nárazy o sile 15 kilogramom TNT

* Proti narušeniu vlastní odolný výfukový systém

* Samotesniace palivové nádrže zabraňujú únikom v prípade, že by nádrž bola prepichnutou

* Je postavené na 20″ diskoch, ktoré sú obuté do špeciálnych pneumatík typu run-flat, čo znamená, že aj v prípade prestrelenia je možné na takýchto pneumatikách bezproblémovo jazdiť.

Súvisiace: Ako automobilka Ferrari udržuje imidž svojej značky

Tento Sentinel však má hlavne luxusný interiér, ktorý je dominantou každého vozidla tejto značky. Pokiaľ ide o to, čo sa nachádza pod kapotou, vo veci je zatiaľ len benzínový šesťvalcový trojliter s výkonom 250 kW/340 koní, s osemstupňovým automatom   a pohonom na všetky kolesá. Presné rýchlostne parametre, ale aj spomínanú váhu automobilka zatiaľ neuvádza.

Range Rover Sentinel je určený výhradne pre európsky trh, Južnú Ameriku, Afriku a Stredný východ. Jeho cena začína na úrovni od 400-tisíc €.

Video modelu Range Rover Sentinel:

Zdroj: LandRover, AutoExpress

Facebook komentár