V závislosti na rozsiahlej štúdií švajčiarskej banky Credit Suisse je prerozdelenie svetového bohatstva každým rokom stále viac nerovnomerným.

Banka zostavila štatistiky, ktoré ukazujú, že iba 0,7% svetovej dospelej populácie vlastní takmer polovicu svetového bohatstva, zatiaľ čo dolných 71% má na jednotlivca menej ako 10 000 dolárov (6500 libier).

Súvisiace:
2010-2014 Pyramídy celosvetového bohatstva
Grafy bohatstva sveta: Niekoľko ľudí ovláda takmer všetok majetok

Podľa analytikov banky Credit Suisse to znamená, že najchudobnejšie dve tretiny obyvateľov vlastnia 3% podiel svetového bohatstva a nerovnosť aj naďalej stúpa.

V správe uviedli:

Počas tohto roku počet majetných jednotlivcov klesol prvýkrát od roku 2008, avšak podiel bohatstva vo vlastníctve ultra-bohatých jednotlivcov aj naďalej stúpa, ako sa udialo každým rokom od 2002, s výnimkou nezdaru v rokoch 2007 až 2008.

A tu je, ako vyzerá pyramída bohatstva sveta:

Nerovnomerné rozdelenie bohatstva je populárnejšou témou v globálnej politike. V pondelok práve ocenenie Nobelovej ceny pre ekonomiku získal 69-ročný Angusovi Deatonovi, ktorý je škótsko-americkým profesorom ekonómie na univerzite v Princetone a získal to za jeho prácu ohľadom nerovnosti.

Podľa banky Credit Suisse, len zhruba 20% dospelých jednotlivcov v rozvinutom svete patrí do kategórie majetku pod 10 000 dolárov, zatiaľ čo v niektorých častiach Indie a Afriky je to okolo 90%.

Súvisiace: Nerovnosť bohatstva nie je problémom, je to symptóm

Na vrchole USA dominuje, ako krajina s najväčším počtom dolárových milionárov. To možno čiastočne pripísať posilneniu amerického dolára počas tohto roka, takže pre iných ľudí je ťažšie dosahovať métu jedného milióna dolárov.

Európa z klubu milionárov stratila 2 milióny členov, zatiaľ čo USA v tomto roku zvýšila svoj podiel celosvetových milionárov z 41% na 46%.

Credit Suisse rozdelila aj členenie bohatstva na samom vrchole pyramídy. USA sa ujíma vedenia znovu, keďže je domovom pre polovicu svetových 123 800 ultra-bohatých jednotlivcov:

Zdroj: Credit Suisse

Facebook komentár