Hodinárska spoločnosť Richard Mille je známou pre posúvanie hraníc – či už mechanizmov, dizajnu a cien – zároveň predáva najdrahšie hodinky na svete s priemernou maloobchodnou cenou na úrovni $ 185 000.

Ale v súčasnosti Mille dosiahol nový extrém. Jedná sa o model vyrobený pre vaše zápästie s označením Graffiti, o cene 800 000 dolárov. Avšak je už vypredaným.

Hodinky zároveň nesú označenie 68-01 a vznikli zo spolupráce známeho francúzskeho graffiti umelca – menom Cyril Phan, taktiež známeho ako “Kongo.” Umelec je zvyknutý pracovať na obrovských priestoroch, kde s jeho slávnymi jasnými farbami a kreslenými karikatúrami pomaľováva mosty, steny a dodávky. U modelu 68-01 musel maľovať každý zo stoviek drobných dielov v zložitom systéme (Tourbillon), kde pracoval s mini náradiami.

Viac ako rok trval len rozvoj okolo rozdelenia farieb a špeciálnej striekacej pištole na farbu, keďže farba musela byť pripravenou na mikroskopickú prácu.

Súvisiace: Rafael Nadal predstavil športové hodinky pre French Open za $ 850 000

Spoločnosť Mille v jej laboratóriu vo Švajčiarsku poznamenala: “Chceli sme vytvoriť kultúrny šok, šok medzi dvoma rôznymi vesmírmi,” … “Je to niečo čo sme preniesli s veľkých priestorov na veľmi malé časti. Jedná sa o šok medzi umeleckým a technickým svetom. Je to najlepšia technika a najlepšie umenie.”

Keď sa sa prvýkrát rozprávali o našich návrhoch, Phan navrhol len maľovanie hodiniek po povrchu. Odmietol myšlienku, že by mal maľovať všetky vnútorné časti, ktoré sú viditeľné cez kryštálové sklo. Vzhľadom k tomu, mnoho z týchto časti sa pohybujú, taktiež po celý deň menia farby.

“Keď sa mení scenéria, mení sa dizajn, čiže nie je nikdy rovnakým, ale musí do seba zapadať. Ich súčasťou je zmes farieb, ktoré do týchto hodiniek zapracoval umelec.”

Firma Mille uznala, že nakoniec vypracuje 800 000 dolárové luxusné hodinky s graffiti, čo predstavuje anti-komerčnosť, umeleckosť mimo hlavných smerov, čo by mohlo vytvoriť rôzne spory. Ale nakoniec to víta.

“My diskusie máme radi.”

Mille však z nich predstavila iba 30 hodiniek. Ale aj keby ste mali 800 000 dolárov nazvyš, neobťažujte sa snahou o ich kúpu. Všetkých 30 bolo už v čase predstavenia hodiniek vypredaných. Mille poznamenala, že by mohli ľahko predať aj 60 z nich – alebo oveľa viac.

Avšak ďalej poznamenali: “Máme radi rozsiahly dopyt, ktorý je vyšším ako to, čo sme schopní vyrobiť,” … “Skúste sa pozrieť na aukčné domy, ktoré majú čo do činenia s kvalitou, raritou, autenticitou a umeleckou dimenziou. Pracujeme s veľmi malými číslami a oblasťou fantastickej umeleckej dimenzie.”

V skutočnosti aj keď zvyšok priemyslu švajčiarskych luxusných hodiniek čelil v mesiaci jún poklesu o 16 percent, tržby spoločnosti Mille v tomto roku vzrástli o viac ako 15 percent. A zatiaľ čo ostatné hodinárske spoločnosti zvyšujú ich objem výroby na stovky tisíc hodiniek ročne, Mille počas minulého roka vybudovala len 3200 hodiniek a očakáva, že produkciu v roku 2016 udrží naďalej nízku.

“Sektor hodinárskych firiem sa vo veľkej miere presunul k zvyšovaniu objemov,” … “Ľudia sú posadnutí objemom. My nie. Sme v oblasti vysokého luxusu.”

Zdroj: Fortune

Facebook komentár