Zabudnite na New York, Londýn alebo Hongkong. Tu je sedem miest, ktoré podľa prieskumnej spoločnosti McKinsey budú do roku 2025 patriť do Top rebríčku najbohatších miest.

Doha, Katar

Katarská Doha by sa mala podľa očakávaní stať jednou z vychádzajúcich hviezd z hľadiska HDP na obyvateľa. Už celá krajina v súčasnosti patrí medzi najbohatšie na svete a obrovské investície pred začiatkom futbalových majstrovstiev sveta v roku 2022 jej poskytnú ďalšie impulzy.

Súvisiace: Top 10. miest s najväčším počtom milionárov


Bergen, Nórsko

Bergen je druhým najľudnatejším mestom Nórska.

Už teraz je na čele hospodárstva krajiny, ale analytici z McKinsey predpovedajú, že bude naďalej stúpať, až sa nakoniec stane jedným z najbohatších miest na celom svete. Zároveň je domovom nórskeho energetického priemyslu, lodnej a námornej prepravy.


Trondheim, Nórsko

Ďalším nórskym mestom na zozname je Trondheim. Toto mesto je známým rodiskom mobilných technológií. V roku 1980 bolo miestom, kde bol vynájdený štandard GSM.

Od tej doby, miestny technologický priemysel je naozaj na vzostupe a aktuálne sa môže pochváliť viac ako 550 startupmi (začínajúcimi firmami) s viac ako 10 000 zamestnancami.


Hwasong, Južná Kórea

Hwasong, hoci mimo Južnej Kórei nie všeobecne známym, ale je naozaj prekvitajúcim mestom (južne od Soulu). Je domovom celosvetových výskumných centier spoločností ako Hyundai a Samsung, rovnako ako hlavných domácich značiek ako Kia a LG Electronics.

Toto mesto investuje značné prostriedky do nových rezidenčných nehnuteľností v super-modernej štvrti Dongtan.


Asan, Južná Kórea

Rovnako ako jeho sused Hwasong, je Asan domovom viacerých veľkých priemyselných komplexov.

Taktiež ťaží z umiestnenia v blízkosti prístavu Pyeongtaek, ktorý je najbližším prístavom pri východe Číny a zároveň je aj celosvetovým prepravným uzlom.

Súvisiace: Najdrahšie mesto na svete je …


Rhine Ruhr, Nemecko

Rhein-Ruhr je už jednou z najúspešnejších metropolitných oblastí v Nemecku. Je treťou najväčšou v Európe, ihneď za Parížom a Londýnom.

V regióne je založených mnoho hnacích spoločností nemeckého priemyslu a oblasti financií, vrátane 12 firiem zo zoznamu Fortune 500.

Súvisiace: Top 10 najrýchlejšie rastúcich finančných centier na svete


Macao, Čína

Macao je príkladom toho, ako rýchlo sa veci môžu zmeniť. Macao na konci minulého roka utrpelo obrovskú recesiu a do roku 2025 sa očakáva, že sa stane jedným z 10 najbohatších miest sveta.

Jeho ekonomika klesla o 17% po tom, čo protikorupčné opatrenia z Číne zasiahli príjmy kasín v Macau, ktoré sú hlavnou hnacou silou ekonomiky tohto územia. Rast by sa mal vrátiť už budúci rok, ale odborníci tvrdia, že Macai musí nájsť iné zdroje príjmov, aby nakoniec obnovil svoju dynamiku.

Zdroj: Yahoo, McKinsey

Facebook komentár