1300_rocna_islamska_zlata_minca_predana_az_za_$4_7_miliona!

Zber mincí môže byť pre niektorých z nás len koníčkom. Na celom svete je však veľa ľudí, ktorí za to, aby dostali do ruky drahocenný desatník, sú ochotní zaplatiť milióny. Takýmto spôsobom bol vykonaný predaj starej islamskej mince, ktorá sa nedávno predala za neuveriteľných 4,7 milióna dolárov (3,6 milióna libier). Áno, čítate správne.

Do roku 723 nl. je táto zachovaná minca zjavne vyrobená zo zlata, v rámci ťažobného miesta, ktoré vlastnil Kalif, nástupca proroka Mohameda. Ako 1 z 12 špeciálnych umayyadských mincí, ktorá sa podobá centu 1 libry a sú na nej napísané slová „Ma’din Amir al-Mu’minin bi’l-Hijaz“ alebo „Baňa veliteľa veriacich v “Hidži“.

Predaj sa uskutočnil vo štvrtok a uskutočnili ho londýnska dražobná spoločnosť Morton & Eden, v prospech anonymného uchádzača, ktorý zaplatil dvojnásobok odhadu pred predojom mince.

Súvisiace: Čínski investori nakupujú zlato po zvýšení obáv

Stephen Lloyd, špecialista na islamské mince v spoločnosti Morton & Eden, aukciu komentoval: „Pozoruhodná cena, ktorá bola dnes zaplatená, odráža veľkú vzácnosť, krásu a historický význam tejto jedinečnej mince. Dinári, ako je tento, patria medzi najvyhľadávanejšie zo všetkých skorých islamských mincí a predstavujú konečný cieľ, o ktorý sa môže uchádzať ktorýkoľvek zberateľ skorých islamských mincí.“

Rekord za najdrahšiu predanú mincu drží minca Flowing Hair Liberty Dollar z roku 1794, ktorá je vôbec prvým vyrazeným americkým dolárom. Bola predanou v roku 2013 za neuveriteľných 9,8 milióna dolárov (7,7 milióna libier).

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: GulfNews

Facebook komentár