Často rozprávam o tom, že obchod so zlatom sú v skutočnosti dva oddelené obchody. Jeden z nich je obchod zo strachu, kedy je zlato vykupované z dôvodu strachu z vojny alebo žalostnej vládnej politiky. Ľudia nakupujúci v tomto období pokladajú tento vzácny kov za bezpečný prístav počas období kríz, ako keď zlato stúplo vďaka strachu z vojny v Sýrii, ale pokleslo, keď bol pravdepodobnejší oveľa miernejší vojenský postup.

Avšak existujú aj iné faktory okrem Sýrie, ktoré hnali zlato. A to druhý typ obchodu – obchod z lásky. Táto skupina ľudí dáva zlato ako dar svojim milovaným počas dôležitých sviatkov a osláv. Je to čas v roku, v ktorom sa nachádzame práve teraz. September je historicky najlepším mesiacom pre zlato. Ak sa pozrieme na viac ako štyri desaťročia mesačných výnosov, tento vzácny kov zaznamenal najvyšší nárast práve v septembri, v prieme až 2,3%.

V tomto období sa budú Indovia pripravovať na sezónu svadieb, ktoré začínajú v októbri, nasledované päťdňovou slávnosťou svetiel – Hindu, a pre Indov najväčším a najdôležitejším sviatkom v roku – Diwali. V decembri sa budú milióny ľudí schádzať so svojimi milovanými, aby si vymenili darčeky a oslávili Vianoce. A konečne, koncom januára 2014 sa opäť stretnú milióny ľudí, aby oslávili Čínsky nový rok.

Za povšimnutie taktiež stojí sezóna žatiev v Indii, kedy veľkosť úrody závisí od zrážok.

Jeden z pozitívnych faktorov pre zlato je fakt, že sa tento rok Indiou prehnal silný monzún. Dažde, ktoré začali v Júni pokryli väčšinu Indie vodou tým najrýchlejším tempom za posledných 50 rokov. Približne 70% z celkového ročného úhrnu zrážok v Indii napadlo od júna do septembra. Samozrejme, silná sezóna monzúnov obyčajne znamená skvelú úrodu, ktorá zvyšuje príjmy farmárov. Tento fakt by taktiež mohol posilniť nákupy zlata a potlačiť vládne snahy zmierniť Indické zvyky nákupu zlata. Historicky sa ukazuje, že dobrá sezóna monzúnov je spájaná so silným dopytom po zlate. „V roku 2010, čo bol posledný rok kedy boli úhrny zrážok vysoko nad priemerom, dopyt po zlate vo štvrtom kvartáli (po žatve) vyletel o 37%,“ píše Reuters. V Indii na vidieku je len veľmi obmedzený prístup do bankových sietí, takže je tam zlato používané ako zdroj bohatstva, píše Reuters. A s polovicou populácie zamestnanou v poľnohospodárstve, nemôže byť žiadnym prekvapením, že až 60% z celkového dopytu po zlate v tejto krajine pochádza z vidieka.

Dokonca aj Mineweb today vydal správu, že Indovia na vidieku tento rok zaznamenali prudký nárast v príjmoch, ale je možné, že namiesto zlata budú kupovať pôjdu v dôsledku toho, že cena zlata v domácej mene dosahuje “závratných výšok“. Hlavne za posledných pár týždňov, odkedy mena oslabuje, cena zlata v rupiách dosiahla vrchol. Za posledné tri roky cena zlata v rupiách vzrástla o 58% v porovnaní s cenou zlata v amerických dolároch, ktorá taktiež narástla o takmer 12%.

Avšak majte na pamäti, že aj napriek tejto krátkodobej hrozbe pre dopyt po zlate, dlhodobé zmýšľanie východu o tomto kove je odlišné, keďže táto časť sveta má odlišný postoj k obchodu z lásky a k obchodu zo strachu. A tento postoj sa nezmení len tak ľahko.

Daný postoj môžete vidieť nižšie v grafe, ktorý zobrazuje ako ľudia v Číne a Indii cítia „určitú pozitivitu pokiaľ ide o dlhodobé očakávania cien zlata,“ hovorí Svetová rada pre zlato (WGC).

WGC sa v máji a júli pýtala tisícky Indických a tisícky Čínskych spotrebiteľov, kde si myslia, že budú ceny zlata za päť rokov. Nasledujúce dva grafy zobrazujú odpovede respondentov v máji, kedy bola priemerná cena zlata okolo 1400 dolárov za uncu, a opäť v júli, kedy bola priemerná cena zlata 1200 dolárov za uncu.

Ako môžete vidieť, veľká väčšina Indických a Čínskych spotrebiteľov verí, že cena zlata bude v dlhšom období rásť.
Zaujímavé je na tom to, že ak si porovnáte odpovede medzi májom a júlom, uvidíte, že existuje „mimoriadne pevný názor na trajektóriu cien zlata v budúcnosti,“ hovorí WGC. V máji predpokladalo 62% ľudí, že cena zlata vzrastie, v júli sa toto číslo dokonca zväčšilo na 66%.

Tento prieskum taktiež ukazuje, že pokiaľ ide o zlato, tak na východe nenájdete príliš veľa medveďov. Vyplýva to z toho, že v júli si iba 11% opýtaných myslelo, že cena zlata klesne.

Prevzaté z 3Signa – investičné zlato, striebro, platina

————————————————————————————–
Hlavnou činnosťou spoločnosti 3Signa je predaj investičných drahých kovov. V dnešnej ekonomicky neistej a nestabilnej dobe sú drahé kovy vhodnou komoditou k investícii. Radi by sme práve túto alternatívu ponúkli aj Vám. Sme presvedčení, že investičné zlato je jedným z vhodných riešení, ako nielen uchovať hodnotu Vašich úspor, ale taktiež ich zhodnotiť.

Facebook komentár