Obrovský príliv utečencov do Európskej únie z celého Stredomoria by mal viesť k navýšeniu rastu a podporiť tamojší trh práce.

To sú však vyjadrenia prognózy Európskej komisie, ktorá je výkonným orgánom Únie.

Podľa Organizácie spojených národov, zatiaľ v tomto roku do Európy utieklo 744 000 migrantov a v samotnom októbri ich bolo viac ako 218 000. Minulý mesiac bol dosiahnutý nárast, ktorý bol väčší, ako v celom minulom roku.

A so stupňujúcim sa násilím na Blízkom východe by táto kríza pravdepodobne nemala zmierňovať.

Európska únia očakáva, že do roku 2017 k jej pobrežiam príde až 3 milióny utečencov.

Migrácia vy mala vytvárať aj tlak na európske financie.

Súvisiace:
Európska kríza utečencov v jednej neuveriteľnej grafike
Egyptský miliardár ponúkol kúpu ostrova pre utečencov

Vlády nalievajú peniaze do záchranných operácií a ochranu hraníc, rovnako ako bývania, zdravotnej starostlivosť a ďalších služieb pre utečencov.

Ale správy naznačujú, že tieto dodatočné výdavky sa rýchlo premenia na vyššie úrovne rastu. Správa uvádza, že imigračná vlna poskytne navýšenie hospodárstva okolo 0,2%.

Rozsah prínosu pre Európu závisí na schopnostiach, ktoré utečenci prinášajú so sebou. Kvalifikovaní migranti samozrejme budú prispievať viac.

Európa potrebuje migrantov. Jej populácia starne a zmenšuje sa, a jej systémy sociálnej a zdravotnej starostlivosti už pociťujú tlak.

Príliv mladších pracovníkov by to všetko mohlo zmierniť. Výskum taktiež poukazuje na fakt, že migranti majú tendenciu byť čistými prispievateľmi do systému, keďže využívajú oveľa menej benefitov, než zaplatia na daniach.

Zdroj: TheGuardian

Facebook komentár