Miestne policajné oddelenia majú zariadenia, ktoré vyzerajú viac a viac ako malé armády a sú zásobené armádnymi zariadeniami v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

Podľa správy z ACLU, Department of Homeland Security sa v minulom roku snažila vyčerpala 1 miliardu amerických dolárov do miestnych policajných zložiek na presadzovania práva, zatiaľ čo Ministerstvo obrany do vybavenia policajných zložiek v iných programoch prispela sumou o hodnote 449 miliónov dolárov.

Rozsah vojenského vybavenia miestnej polície v USA nedávno vstúpili do pozornosti, ako ťažko ozbrojená polícia stála proti protestujúcim vo Fergusone, v štáte Missouri, kde samotný Pentagonu jej vlani na jeseň poskytol dve vozidlá typu Humvee.

Súvisiace: 11 najmocnejších vojenských armád sveta

Senátor Rand Paul – potenciálny republikánsky kandidát na prezidenta, vo svojom stanovisku poznamenal: Scéna “viac pripomína vojnu, ako tradičnú akciu policajných zložiek.”

Generálny prokurátor Eric Holder taktiež vyjadril znepokojenie. Povedal: “Musíme sa snažiť obnoviť dôveru v orgány presadzujúce práva a miestne komunity,” .. “Som hlboko znepokojený tým, že nasadenie vojenskej techniky a vozidiel bolo v takom rozpore.”

Policajný šéf Fergusonu – Thomas Jackson nesúhlasí s vyjadreniami, že by sa jeho oddelenie z jednej polovice stalo vojenským.

Nedávno poznamenal: “Nebola to vojenská, ale taktická operácia,” … “Nie sme vojakmi, sme políciou. Robíme to v našej modrej farbe.”

Ministerstvo obrany začalo vyzbrojovanie miestnej polície prebytočnými zariadeniami v roku 1997, ako napätie zo studenej vojny pominuli. Od tej doby boli rozdelené vozidlá, zbrane a ďalšie zásoby o hodnote viac ako 5 miliárd dolárov. Zvlášť po 9/11, program Homeland Security začal poskytovať hotovostné granty na pomoc malých a veľkých miest, rovnako ich aj pripravovať na teroristické útoky a iné katastrofy.

Kritici hovoria, že miestna polícia nepotrebuje tak veľa zariadení. Napríklad v posledných ôsmich rokoch na policajné oddelenie po celom štáte Missouri bolo rozdelených dvadsať odolných vozidiel (MRAP), hoci žiadne nebolo poskytnuté pre Ferguson.

Kara Dansky, ktorá napísala správu ACLU o militarizácií uviedla: “MRAP sú vyrobené tak, aby vydržali tlak výbuchov niektorých bômb. To nie je niečo, čo je potrebné v amerických komunitách.” … “Polícia by mala byť vyškolená pre jej chránenie ľudí, ale jej chránenie by malo mať aj určité morálne hodnoty.”

Súvisiace: Americká vojenská dominancia v jednom ohromujúcom grafe

Predseda tejto oblasti v Senáte Carl Levin v písomnom vyhlásení uviedol, že Kongres zriadil program z obáv, že miestne orgány činné v trestnom konaní doslova budú prekonané drogovými zločincami. Ale on povedal, že jeho výbor preskúma program určenia, “ak ministerstvo obrany poskytuje zariadenia, ktoré budú používané na určený účel.”

Ale iní uvádzajú, že môže existovať legitímna potreba týchto zariadení a je ťažké predvídať, ktorá oblasť ich bude potrebovať – to je vopred nemožné.

Zdroj: LATimes

Facebook komentár