Pokud jste obchodník, usilující o zisk existuje jen jeden způsob, jak k nim přijít a to: prodat zboží za více než za něj zaplatíte.

Ale co je vlastně spravedlivá marže? Padesát procent? Sto procent? Dvě? Záleží jak na samotném produktu, tak na oblasti podnikání, ale jedna věc je jistá – některá spotřební zboží jsou prodávána za mnohem vyšší cenu než jaká je jejich skutečná hodnota.

Ať už popíjíte Martini v noblesním baru nebo balenou vodu ze supermarketu, zároveň polykáte také astronomické marže.

Představujeme vám nahodile seřazený seznam TOP výrobků s vysokou přirážkou spolu se způsoby, jak ušetřit.

 

1. Popcorn v kině/Sladkosti

Co je pro vás hůře stravitelné? To, že popcorn zakoupený v kině má průměrnou přirážku 1275 procent nebo to, že společně s limonádou má popcorn tolik kalorií jako tři hamburgery od McDonald´s?

Nutriční hodnoty stranou, poplatky 5 dolarů za kelímek popcornu a 6 dolarů za krabičku gumových červů jsou pro kina velkými zdroji příjmů.

Z tohoto důvodu většina kin zakazuje divákům brát do sálu jídlo a nápoje, jež zakoupili někde jinde. Způsob jak ušetřit je úplně jednoduchý, odolejte nákupu těchto produktů. Pokud to nedokážete, hledejte své filmové úspory jinde, například tam, kde získáte balíček pěti filmových vstupenek za cenu 30 $ CinemaDeals.com.

 

2. Léky na předpis

Ceny léků na předpis jsou astronomické – přirážka činí 200 až 3.000 procent – to je dost na to, aby sami o sobě pacientům způsobily bolesti hlavy. Prudké zvýšení cen padlo do oka Tomu Horneovi řediteli právního úseku společnosti Arizona Attorney General, který žaluje farmaceutického distributora McKesson Corp. pro přirážky za Allegru, Celebrex, Coumadin, Flonase, Lipitor a Valium.

Chcete-li ušetřit za léky na předpis, požádejte svého lékaře o jejich bezplatný vzorek anebo o jejich obdobnou náhražku.

3. Diamanty

Podle TheStreet.com, velkoobchodní cena diamantů je o 50 až 200 procent menší než jejich cena na trhu. A proto by měl být nakupující připraven, že tuto vyšší cenu zaplatí on. 

Některé informace na stránce Google Answers page dokonce naznačují rozsah marže až 400 procent. Diamantová záře může způsobit to, že zákazníci přimhouří oči nad jeho cenou. Pokud chcete udělat výhodnější obchod, snažte se porozumět tomu, co kupujete a zaplatit nižší cenu tím, že produkt znáte

Pročtěte si: Guide to Buying Diamonds in 5 Simple Steps.

 

4. Balená voda

Někteří tvrdí, že přirážka za balenou vodu může dosahovat až 4000 procent – což je vyšší než benzín.
Úspora je zde jednoduchá: pít vodu z kohoutku. Pokud máte obavy z její chuti nebo kvality, použijte vodní filtrační systém.
 

5. Salátový bar

 

Některé položky salátových barů se vyznačují přirážkou vyšší než 350 procent. Např. cizrna (386 procent přirážka oproti maloobchodu), ředkvička (302 procent), a baby kukuřice (277 procent).

Chcete-li ušetřit, naložte si na talíř předměty, které stojí méně než byste zaplatili v obchodě např. kousky slaniny (55 procent) a grilované kuřecí maso (44 procent).


6. Brýle

Utratit 450 dolarů za obroučky od Armaniho? Marže za rámy brýlí může dosáhnout až 1000 procent.

To rozhodně není neslýchané. Naštěstí existuje způsob, jak ušetřit a to tím, že se zaměříte na výprodeje a internet.
Více informací o tom, jak na nákupy brýlí a jak na nich ušetřit až 90 procent najdete v článku  8 Ways to Save on Eyeglasses.


7. Limonáda

Pokud si v restauraci  objednáte k večeři Coca-Colu počítejte s tím, že zaplatíte o 300 až 400 procent více v porovnání s běžnou cenou. Jistě je vám jasné, že při návštěvě restaurace platíte také za poskytované služby a atmosféru. 

Pokud i napříč těmto skutečnostem nedokážete prožít večer bez návštěvy restaurace, vynechejte limonády a zkuste zůstat u poháru čisté vody. 


8. Textová správa/SMS

Odchozí textové zprávy a hovory mohou stát poskytovatele maximálně tři desetiny centu, ale uživatel za ni zaplatí až 20 centů – to znamená přirážku až do výše 6000 %.

Některé typy paušálů umožňují posílat až o 10.000 SMS více ve srovnání s jinými typy tarifů. Pokud často posíláte textové zprávy, snažte se získat neomezený tarif a tím ušetřit.

 

9. Víno/Šampaňské

Není nic neobvyklého, že restaurace účtuje za jednu láhev vína dvakrát nebo dokonce třikrát více než za ni zaplatíte v maloobchodní síti.

Objednáte-li si pohár vína, popíjíte s ním také marži ve výši 400 procent. Před objednávkou si projděte celý nápojový lístek a porovnejte jednotlivé ceny (Tip: Svoji pozornost upřete na lokální vína).


10. Hotelové minibary

Ať už jste sáhl po Snickers nebo zubní pastě, přirážka v hotelovém minibaru se muže vyšplhat až na 400 procent.
Nejabsurdnější ceny za zboží v minibaru zveřejňuje Oyster.com : 14$ za gumové medvídky v hotelu Omni Berkshire Place a 10 dolarů za láhev vody v hotelu Mansfield.

Nabízí se jednoduché řešení, jak ušetřit: Opusťte svůj pokoj.


11. Káva a čaj

Latte je jeden z mála luxusů, které si často dopřáváme. Rabat se může vyšplhat až na výši 300 procent.
Pokud hledáte způsob, jak ušetřit, začněte tím, že zapnete svůj kávovar a obloukem se vyhněte všem kavárnám.


12. Kabelky

Pro Vaši představu uveřejňujeme cenu nejdražších kabelek na světě: 3.8 milionu dolarů stojí kabelka z The House of Mouawad v Dubaji, zkrášluje ji více než 4000 diamantů. Za kabelku Birkin od Hermés zaplatíte 1,9 milionu dolarů.

Každá žena vlastní v průměru 10 kabelek a utratí průměrně 148 dolarů za jednu kabelku dalo by se říci “marnotratnost“. Udržte ve své peněžence větší hotovost tím, že budete vybrané zboží nakupovat prostřednictvím on-line portálů, které porovnávají ceny anebo nakupujte v outletech.

Pro více typů si přečtěte: Finding Designer Accessories at Deep Discounts.


13. Značkové džíny

Na džínech značky GUCCI visí cenovka 665$ a cena $225 na Sevens dokazuje to, že zákazníci jsou ochotni jít v módě do krajnosti. Ceny za tyto značkové položky jsou hrubě přemrštěny.

Podle The Wall Street Journal se náklady na výrobu nejprodávanějších džín Super T Jeans od True Religion pohybují okolo 50 dolarů, jejich velkoobchodní cena dosahuje částky 152 dolarů a průměrná maloobchodní cena za toto zboží se šplhá až na 335 dolarů.


14. Produkty pekárny

Pekařské produkty, které snadno zvládnete upéci také doma, se pyšní až 100% přirážkou. Je více důvodů, proč nakupujete tyto výrobky. Může to být pohodlnost a možná také to, že pekař to umí lépe než vy.

Pokud tomu tak je, pořízení kuchařské knihy nabízí slušnou návratnost investice.


15. Blahopřání

Blahopřání jsou pouze kusy papíru s 200% přirážkou.

Jak ušetřit? Vytvořte si vlastní blahopřání – nebo ještě lépe, pokud máte dětí školního věku, nechejte je blahopřání navrhnout a vyrobit. Je to velmi osobní a pro obdarovaného bude mít takové blahopřání jistě větší cenu a zanechá v něm trvalejší dojmy.

 

16. Skripta

Většina vysokoškoláků utratí v jednom školním roce asi 655 dolarů za požadované učebnice dle National Association of College Stores. Není žádným tajemstvím, že většina z těchto knih má monstrózní přirážky. Jak ušetřit? Zkuste si skripta vypůjčit.


17. Květiny

Za řezanou orchidej můžete zaplatit až 25 dolarů. V případě že ji nakupujete na Valentýna nebo samostatně do svatební kytice, cena se náhle zvýší.

Zkuste nakupovat ve svém okolí tam, kde mají nejlepší ceny. 

Najděte si on-line prodejce a nakupujte sezónní zboží s cílem snížit náklady.


18. Zelenina a ovoce

Přirážka u ovoce a zeleniny často dosahuje 75 %. Nakupování sezónních potravin je nejlepším způsobem, jak ušetřit. Grapefruity a pomeranče je nejvýhodnější kupovat v lednu, chřest v březnu a melouny v květnu, je to jednoduché, stačí se jen přizpůsobit ročnímu období. 


19. Nábytek a matrace

Prodejny s nábytkem mají většinou velký prostor pro vysoké marže, které dosahují až 80%.

Pokud chcete ušetřit, nakupujte ve slevách a pokud zrovna žádné nenajdete, nebojte se s prodejcem vyjednat lepší cenu. Berte také v potaz to, jaký počet produktu chcete zakoupit a pak zjistěte na internetu, zda další prodejci nenabízejí nižší cenu


20. Kosmetika

Průměrný rabat na kosmetické výrobky činí 78 %. Je s podivem, že ačkoliv většina kosmetiky je vyráběna z kombinace různých umělých látek, olejů, vosků a vůní, zákazníci jsou ochotni kupovat toto zboží i s tak vysokou přirážkou. Díky obrovské poptávce po anti-aging přípravcích a celebritám, jež jim dělají reklamu, zákazníci nakupují tyto přípravky ve velkém proto, že chtějí vypadat mladší a krásnější. Koho by zajímala výše přirážky, když se jedná o krásu, není to tak? Také zde však existují způsoby, jak ušetřit. Nakupujte vaše beauty produkty on-line, vyptejte si ve vaší drogerii vzorky zdarma.

Preložila: Zdeňka Machová

Zdroj: Money Talks News 

Facebook komentár