Finančná kríza z roku 2008 by mohol byť len predchodcom k prísnejším ekonomickým dopadom, ktoré sú v blízkom obzore. S týmto vyjadrením prišiel investor “proti prúdu” Marc Faber v jeho rozhovore na CNBC.

Vydavateľ správy menom The Gloom, Boom & Doom Report ďalej uviedol, že je znepokojený možnosťou novej finančnej krízy, ktorá by sa mohla rozvinúť v druhej polovici tohto roka.

Súvisiace: MARC FABER: Čína nemá bublinu úverov – má obrovskú bublinu úverov

Keďže pomer percent u vyspelých ekonomík v objeme celkového dlhu, vrátane podnikov, vlád a spotrebiteľov je tento dlh o 30 percent vyššií, než tomu bolo v roku 2007 (dodal Faber). “Nemyslím si, že by sa ekonomika vôbec zotavovala. V americkej ekonomike čelíme spomaleniu.”

Podľa tohto scenára sú podľa neho “akciové trhy vo vyspelých ekonomikách v podstate plne ohodnotené na maxinum,” a Faber ďalej povedal, že štátne dlhopisy sú drahé, vzhľadom na ich nízke výnosy.

Faber taktiež poznamenal: “Najviac nedoceneným aktívom je podľa neho hotovosť,” aj keď investori nebudú zarobať nejaké veľké objemy a v dlhodobom horizonte tak v skutočnosti prídu o peniaze, pretože Federálny Rezervný systém vykonáva znehodnotenie amerického dolára.

Súvisiace: Predstavenie celosvetovo známeho investora: “Marc Faber”

“Pre najbližších šesť mesiacov je pravdepodobne hotovosť najviac atraktívnou investíciou.” Taktiež poznamenal, že krízy na Ukrajine navyšujú geopolitické problémy, ktoré sú pre finančné trhy negatívne.

Marc Faber minulý mesiac povedal, že očakáva, že predaje sa budú šíriť do širšieho amerického akciového trhu. Taktiež neskôr v tomto roku predpovedal korekciu.

Zdroj: Bloomberg, WSJ

Facebook komentár