Realitná spoločnosť Knight Frank v najbližších niekoľkých rokoch predpovedá “rozsiahly výpredaj” gréckych ostrovov.

Táto spoločnosť ponúkajúca luxusnejšie reality vo svojej nedávnej správe “Islands Report” uvádza: “Vzhľadom na dlhodobé následky posledných finančných nepokojov v Grécku očakávame veľký odpredaj gréckych ostrovov.”

Počas minulého roka Grécko predstavilo svoju prvú daň z nehnuteľností pod tlakom veriteľov, ktorí chceli, aby táto krajina vedela získať viac peňazí na splácanie dlhov. Touto daňou sa vlastníctvo súkromných ostrovov stalo náhle nedostupným pre niektorých vlastníkov, z dôvodu nedostatku hotovosti.

Počas minulého roka sa do predaja dostalo zhruba 20 gréckych ostrovov a spoločnosť Knight Frank očakáva, že budú nasledovať ďalšie, ako dôsledky dane z nehnuteľností, ktoré začínajú vo veľkej miere zasahovať stále viac ich vlastníkov.

Súvisiace: Už vieme, kto kupuje všetky tie nádherné vily Grécka

Posledná tzv. záchranná dohoda pre Grécko, ktorá bola dosiahnutá počas minulého týždňa, ukladá viac úsporných opatrení na Grécko, čo pravdepodobne povedie k ďalšiemu nátlaku pre bohatých jednotlivcov. Vzhľadom k tomu, že túto krajinu vedie tvrdá ľavicová strana Syriza, fiškálna konsolidácia s najväčšou pravdepodobnosťou najviac zasiahne bohatých jednotlivcov tejto krajiny.

Knight Frank poznamenáva, že grécke ostrovy budú stále vo veľkej miere pravdepodobne lákať veľkých “lovcov” a zahraniční investori sa už začínajú po Grécku obzerať, keďže sa snažia prísť k naozaj dobrým ponukám.

The Independent nedávno ohlásil, že ruskí, čínskí a dokonca aj srbskí a bulharskí investori skupujú zľavnené nehnuteľnosti po celej krajine.

Preložila: Miroslava Dugová – Realitná maklérka

Zdroj: BBC, TheGuardian

Facebook komentár