Aký by mohol mať vplyv Brexit na americkú ekonomiku, keď čelí slabému rastu a možného vplyvu na americký dolár.

Briti vo štvrtkovom hlasovaní budú rozhodovať o tom, či Veľká Británia zostane súčasťou Európskej únie.

Veľká Británia je jednou z najvýznamnejších ekonomík v regióne. A kvôli možným negatívnym vlnám rastu v celom regióne, je pohľad obchodníkov (traderov) na Brexit veľmi dôležitý.

“Kľúčovým kanálom vplyvov by na USA mohol byť práve americký dolár,” podľa Andrewa Milligana, ktorý je vedúcim globálnej stratégie u Standard Life Investments so sídlom vo Veľkej Británii, ktorá v aktívach spravuje 370 miliárd dolárov.

Súvisiace: G20: Brexit by vo svetovej ekonomike spustí “šok”

Najväčší otázkou je, či rast amerického dolára by mohol byť riadený presunom do bezpečných aktív alebo náznakov, že Federálny rezervný systém bude musieť agresívnejšie reagovať na podporu hospodárskemu rastu.

Ďalej poznamenal: “Smer meny a dôvody pre smerovanie meny, sú nesmierne dôležité.”

Vplyv na FED

Teoreticky silnejšia hodnota amerického dolára by mohla viesť k zvýšeniu cien amerických vývozov, keďže tovar v dolároch bude pre kupujúcich so slabšími menami drahším.

V rovnakej dobe, by dovoz pre amerických spotrebiteľov bol lacnejším, čo je deflačné. Dokonca nižšie inflačné tlaky (než sme doteraz videli) by tomuto ekonomickému cyklu dali vo FED-e väčší dôvod k holubičiemu postoju (pro-inflačný) a oddialili by ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb.

Milligan ďalej poznamenal: “Opäť vidíme dôležitosť vyjadrení Federálneho rezervného systému: “Či nepotrebuje hýbať s úrokovými sadzbami, ak menové podmienky v Spojených štátoch sú vhodne dotiahnuté a sú uťahované podľa pohybu dolára?”

Ak je odpoveď áno, Fed by mohol zrkadliť svoju odpoveď na nárast amerického dolára od polovice roku 2014 až do roku 2015, kedy s oneskorením prišlo k nárastu sadzieb.

Súvisiace: 
Brexit by stál Britov viac ako 850 libier
Brexit ohrozí obchod Británie v hodnote $ 670 miliárd

Ďalším možným príjemcom tzv. “letu do bezpečia” z dôvodu Brexitu by mohli byť aj americké štátne dlhopisy. Nedávny nárast na celosvetových trhoch štátnych dlhopisov, vrátane amerických dlhopisov poslali výnos na 10-ročné dlhopisy k dvojročným minimám. Niektorí analytici už to dokonca skôr pred referendom prisudzovali k presunu do bezpečia.

Avšak, Milligan argumentoval, že dopyt po štátnych dlhopisoch USA je namiesto toho ťahaný veľkými investormi, vrátane centrálnych bánk, pre ktorých je ťažké investovať do štátnych dlhopisov s negatívnymi výnosmi, ktoré dosahujú takmer úroveň 8 biliónov dolárov.

A aj keď by sme mohli vidieť nákupy štátnych dlhopisov USA, čo by bolo súčasťou stratégie úteku do bezpečia, kľúčové bude sledovať, čo sa deje s americkým dolárom.

Zdroj: Bloomberg, BBC

Facebook komentár