„Nikto nevie predpovedať, aké budú dlhodobé následky. Avšak obávam sa, že Brexit by mohol byť nielen koncom EÚ, ale aj celej západnej politickej civilizácie.“ Donald Tusk, prezident EÚ

Ak Británia opustí EÚ, čo bude nasledovať? Ako sa zachovajú finančné trhy a ako predstavitelia EÚ?
Panika sa začala

Minulý týždeň sme písali o Brexite dva články: Potenciál dramatickej zmeny a Čas panikáriť. Tí, ktorí panikárili, spravili dobre. Britská libra síce stratila iba 2%, no americké akcie sa prepadli od svojich vrcholov už takmer 3%, britské o 7% a nemecké dokonca o 9%. Víťazom sa stal zlato.

No zlatom to nekončí. Záujem o dlhopisy vyspelých krajín je tak veľký, že ich výnos klesol na historické minimá. Investori v obavách o následky Brexitu likvidujú svoje špekulatívne pozície aj na japonskom jene, ktorý sa stal najsilnejším od nástupu Abeho. Jen ako symbol paniky ukazuje, že tá už začala.

Prvé hodiny po

Už o týždeň, počas štvrtkovej noci – možno okolo tretej, bude zrejmé, či Británia odíde. Toto je scenár, ktorý by mohol nasledovať:
Panika dosiahne svoj vrchol. Počas ázijskej seansy môžeme vidieť silné prepady libry či akcií. No s príchodom Európy sa situácia stabilizuje.

Na trhu začnú byť aktívne centrálne banky. Na obrovské posilnenie japonského jenu či švajčiarskeho franku môžu reagovať centrálne banky oboch krajín intervenčnými predajmi svojich mien. Britská a európska centrálna banka dodajú na trh novú likviditu s cieľom stabilizácie trhu.

Už dopoludnia budú krízovo zasadať ministri financií eurozóny s cieľom bagatelizovať následky Brexitu. Panika skončí a trh môže začať rásť.

Prvé týždne po

Nová likvidita a uistenia centrálnych bankárov pomôžu tomu, aby sa z krízy nestal nový Lehman Brothers. Aj keď zabránia masívnej panike, nedokážu zabrániť zhoršujúcemu sa ekonomickému prostrediu.

Následky budú najmä dlhodobé vo forme zníženého ekonomického rastu, nižších ziskov pre banky alebo menšieho medzinárodného obchodu. Libra môže pomaličky oslabovať do nových 40-ročných miním. Naopak, akcie budú potešené novou likviditou.

A po ekonomickej kríze príde aj politická. Na summite EÚ bude bojovať Francúzsko za potrestanie Británie ako odstrašujúceho príkladu, no Dánsko, Maďarsko či Poľsko ho podporia. Krajiny eurozóny môžu byť o to kompaktnejšie a prísť s ďalšou integráciou. Euro by preto nemalo príliš strácať.

A tak sa veľa toho nezmení. Iba príležitosti, ktoré ponúknu finančné trhy niekto využije a iný na tom prerobí. Proces, ktorý sa opakuje neustále a dookola…

Ak chcete ďalšie informácie o Brexite, stiahnite si nášho kompletného sprievodcu Brexitom alebo sledujte Brexit s nami online.

Autor: Ronald Ižip, TRIM Broker

Naučte sa obchodovať s TRIM Brokerom

———————————————————————————–
TRIM Broker, a.s. je slovenský sprostredkovateľ pôsobiaci na finančnom trhu od roku 2003. Klienti spoločnosti obchodujú na menovom trhu forex, akciových a komoditných trhoch cez renomovaných svetových brokerov Saxo Bank, XTB a One Financial Market. TRIM Broker ponúka pre svojich klientov nadštandardné analytické služby a pomoc so správou obchodného účtu. A to úplne zadarmo. S TRIM Brokerom získate viac…

Facebook komentár