Centrálna obchodná štvrť Varšavy siaha vysoko do oblohy, kde medzi mrakodrapmi dvadsiateho prvého storočia je vidno špinavé obytné bloky z bývalej komunistickej éry.

Je tu vidno veľa žeriavov, keďže sa zahraniční investori vrátili do Varšavy a výška investícií dosiahla úroveň pred úverovou krízou. Hodnota obchodov sektoru nehnuteľností v Poľsku v tomto roku presiahli tie vo zvyšku regiónu strednej a východnej Európy (CEE).

Pawel Debowsky, vedúci advokátskej kancelárie Dentons v strednej Európe a rešpektovaná osobnosť na nehnuteľností Varšavy povedal: “Výnosy sú stále lepšie, ako pred krachom banky Lehman Brothers, a to je vyspelejším trhom.”

( Súvisiace: Rodina zakladateľa banky Lehman Brothers predala historické sídlo – “Trofej na poli kancelárskych priestorov” za 40 miliónov dolárov )

Podľa Debowskeho trhu kancelárskych budov v kľúčovom centre mesta dominujú nemecké spoločnosti, ako sú Allianz , s americkými a britskými investormi, ktorí majú väčší záujem o niečo rizikovejšie (ale potenciálne výnosnejšie). Podľa spoločnosti Jones Lang LaSalle výnosy z hlavneho trhu sú v priemere na úrovni 6,25 percenta pre kancelárie, 5,75 percenta pre maloobchod a 7,75 percenta pre priemyselný rozvoj.

Nájomné v porovnaní s hlavnými európskymi mestami, ako Paríž alebo Berlín je tu stále celkom lacné, kďže meter štvorcový  kancelárskych priestorov vo Varšave vychádza v rozmedzí na 22 až 24 eur za mesiac, podľa firmy Jones Lang LaSalle, ktorá nazýva Varšavu “kľúčovým cieľom pre komerčný rozvoj nehnuteľností v regióne strednej a východnej Európy.”

Bol tu pomerne málo rozvojinutý luxusný trh, hlavne preto, že mnoho poľských spotrebiteľov zaostáva za tradičným dopytom  západného štýlu vo forme vysokých budov. Plánované zákony taktiež sťažujú rozvoj veľkých obchodných centier. Ako výsledok, množstvo obchodných priestorov pre varšavských rezidentov je nižšie ako kdekoľvek inde v Poľsku (podľa Savills).

Debowsky ďalej uviedol: “Ak uvidíme vážny zlepšenie v ekonomike, bude tu vidno ďalší priestor.”

( Súvisiace: Rusov začína lákať 4. najdrahšie miesto na svete ku kúpe nehnuteľností )

Je pravdepodobné, že trh luxusnejších budov sa bude aj naďalej dariť dobre. Budova Metropolitan navrhnutá Normanom Fosterom je jeden taký príklad.

Varšavský trh s nehnuteľnosťami je stále poznamenaný jeho problematickou minulosti. Problematika vyvlastnenia po okupácii ako v Nemecku a Rusku je vidno v celkovom sentimente. Ako skončila druhá svetová vojna, veľa pozemkov vo Varšave bolo v čase komunizmu vyvlastnených. Dnes, viac ako dve desaťročia po páde Berlínskeho múru, stále existujú budovy, vrátane niekoľkých veľkých hotelov, ktorých vlastníctvo je  veľmi sporné.

To sťažuje investície – najmä pre nemecké firmy, ktoré sa chcú vyhnúť nočnej more pre PR, aby vyzerali, že to boli práve oni, ktorí vzali majetok krajiny, ktorý mohol patriť Poliakom.

Debowsky ďalej povedal: “Čiara musí byť jasne definovaná.”

( Súvisiace: Ceny luxusných nehnuteľností v New York dosiahli 4-ročného maxima )

V súčasnej dobe je vo výstavbe vo Varšave 50 kancelárskych budov o rozlohe viac ako 672 000 m2 (podľa Savills). To by malo znamenať, že množstvo kancelárskych priestorov, ktoré budú k dispozícii sa v posledných troch rokoch medzi 2013 až 2016 sa zvýší zhruba o 25 percent. Bez zvyšovania nového dopytu, by to mohlo vyvolať tlak na nájomné. Objem voľných vytvorených projektov by mal byť v roku 2015 na úrovni 12,4 percenta, v porovnaní s prognózou z 10,1 percenta na konci roka 2013. Alternatívou k centrálnej obchodnej štvrti v Mokotów – bližšie k letisku, je vidieť pokračujúci tlak na pokles nájomného.

Najvyššie výnosy sa nachádzajú v mestách mimo Varšavy, ako je Wroclaw, Krakov a Gdansko, kde sa spoločnosti ako Buma a Skanska stavajú veľké objekty pre pracovníko back officu (bez priameho styku so zákazníkom).

Debowsky ďalej uviedol:  “Kancelárie back officu hľadajú miesta pri veľkých univerzitách a mladej, vzdelanej pracovnej sily,”.

Zdroj: IrishTimes

Facebook komentár