Sektor ropných vrtov a dolovanie minerálnych môže byť špinavé, ale aj inými spôsobmi, ako by sme všeobecne čakali.

Spoločnosti známe, ako ťažobný sektor ropy a iných surovín sa dostali na vrchol nového zoznamu najviac skorumpovaných odvetví priemyslov na svete. Podľa správy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj sektory stavebníctva a dopravy uzatvárajú prvú trojku.

OECD zanalyzovala 427 prípadov podplácania v medzinárodnom obchode.

Súvisiace: 75% európskych firiem uvádza, že vo svojej krajine čelia korupcií

V dvoch tretinách prípadov k nim došlo v iba štyroch sektoroch: ťažbe (19%); stavebníctve (15%); doprave a skladovaniu (15%); a informačných a komunikačných činnostiach (10%).

Vedúci predstavitelia spoločností sa podieľali na viac ako polovici prípadov a generálny riaditelia zohrávajú aktívnu úlohu v 12%. Buď zaplatili úplatky sami, alebo si ich vyžadovali.

Zamestnanci verejného sektora a tí, ktorý pracovali pre štátne podniky boli s najväčšou pravdepodobnosťou cieľom korupcie. Bolo im sľúbené, alebo ponúknuté rovnako aj úplatky v 80% prípadov.

Jednalo sa vrcholných politikov, ako aj ministrov a prezidentov štátnych firiem. Úradníci, ktorí pracovali na colnej správe, zdravotníctve a obrany boli taktiež na prijímacej strane úplatkov.

Niet divu, že čím vyššie postavenie úradníka bolo, tým bol ponúknutý väčší úplatok. Kým hlavy štátov a ministrov boli podplatení iba v 5% prípadov, dostali 11% z celkového objemu úplatkov.

Na strane druhej boli colníci, ktorý boli v 11% prípadov, ale do vrecka sa im dostalo niečo cez 1% úplatkov.

Súvisiace: Vlády strácajú dôveru, ako korupcia rastie

Všetky prípady, ktoré OECD skúmal boli stíhané a bolo v nich dosiahnuté aj konečné rozhodnutie.

Takmer tretina z nich vyšli na povrch cez kontrolné orgánov spoločnosti, ktoré často odkrývajú úplatky v rámci interných auditov, alebo pri kontrole financií pred fúziami či akvizíciami.

Na druhej strane informátori boli zapojení len do 2% prípadov.

Zdroj: Reuters, BusinessWeek

Facebook komentár