Hlavný analytik banky Goldman Sachs, Jan Hatzius práve zverejnil odpovede na to, čo sa domnieva, že je “Osem Top Otázok pre rok 2015.

Tu je zoznam otázok a naše rýchle zhrnutie jeho myšlienok:

1. Bude americká ekonomika naďalej rásť nad trendom? Áno. Domáca sila by mala kompenzovať nedostatky z iných ekonomík.

Súvisiace: Ako centrálne banky v roku 2014 zachránil svet (akciové trhy)

2. Bude mať ocenenie amerického dolára vplyv na ekonomický rast? Áno, ale je to v krátkodobom horizonte zvládnuteľné kvôli nižším cenám ropy.

3. Bude oživenie na trhu bývania zrýchľovať?  Áno a to najmä v sektore jednogeneračných domov. Výstavba domácností by sa mala zlepšiť, ako mladí ľudia sa začnú z domu sťahovať od svojich rodičov.

4. Mal by rast spotrebiteľský výdavkov urýchliť? Áno, keďže zažijú zvýšenie reálnych disponibilných príjmov, z dôvodu nižších cien ropy.

5. Bude rast kapitálových výdavkov zrýchľovať aj naďalej? Nie. Podnikové kapitálové výdavky relatívne nevyzerajú zasiahnuté krízou, vzhľadom k dlhodobým fundamentom a poklesu cien ropy, ale je pravdepodobné, že si to vypýta svoju daň na energetickom sektore.

6. Bude rast miezd v rozsahu 3% až 4% považovaný u Yellenovej za “normálny”? Nie. Je tu ešte chabý rast na trhu práce, meraný cez sadzbu nezamestnanosti s označením U6.

7. Vzrastie jadrová inflácia k 2% inflačnému cieľu Fedu?  Nie. Dolár je silný, rast miezd je nízky a prepad cien ropy by mal mať negatívny dopad.

Súvisiace: Bývalý bankár banky Goldman Sachs bezdomovcom

8. Vykoná Fed na jeho júnovom zasadnutí zvýšenie úrokových sadzieb? Nie, pretože inflácia pravdepodobne nedosiahne cieľ na úrovni 2%. Hatzius poznamenal: “Na základe našich nižších konsenzuálnych predpovedí pre mzdy a ceny očakávame, že prvé k prvému zvýšeniu sadzieb dôjde po júni roka 2015. Celkovo v súčasnosti očakávame, že k zvýšeniu sadzieb dôjde v septembri roka 2015.”

Takže v súhrne, americká ekonomika porastie spolu s dolárom a to rýchlejšie, než jeho konkurenti na celosvetovej scéne. Ale inflácia pod cieľom bude Fed tlačiť vykonať jeho zvýšenie sadzieb až na september a vplyv nižších cien ropy sa bude aj naďalej prejavovať v celej ekonomike.

Zdroj: GoldmanSachs

Facebook komentár