Prvýkrát v histórii, viac ako polovica súčasných členov Kongresu sú milionári, podľa novej správy z neziskového centra plným menom Center for Responsive Politics.

Spomedzi 534. súčasných členov Kongresu, 268. z nich malo priemernú čistú hodnotu majetku roka 2012 vo výške 1 milióna dolárov alebo viac: uviedla CRP s odvolaním na zverejňovanie majetku podaných v minulom roku. V predošlom roku ich bolo 257. členov, alebo o 48%.

( Súviiace: Čínsky parlament má 83. dolárových miliardárov )

Skupina uviedla, že nový údaj “predstavuje zlomový okamih v čase, keď sa zákonodarcovia diskusujú o otázkach, ako sú dávky v nezamestnanosti, potravinové lístky a minimálne mzdy , ktoré razantne ovplyvňujú ľudí s oveľa menšími prímami, ako aj vzhľadom na prepracovanie daňového systému.”

Výkonný riaditeľka CRP – Sheila Krumholz povedala, že údaje odrážajú skutočnosť, že “v našom volebnom systéme, kandidáti potrebujú mať určitú úroveň bohatstva, aby mohli spustiť finančne životaschopné kampane.”

Tohtoročná analýza bola komplikovaná zmenou pravidiel výkazníctva, ktorý umožňovala zákonodarcom nahlásiť veľkosť  majetku s vysokou hodnotou a výnosmi – jednoducho uviedli “1 milión dolárov alebo viac”. Predtým sa vyžadovali presnejšie hodnoty.

Republikán Darrell Issa z Kalifornie zostáva najbohatším členom Kongresu, s čistou hodnotou, ktorá v roku 2012 dosahovala priemer 464 miliónov dolárov, čo pochádza z jeho podnikania autoalarmov.

( Súvisiace: Veľký podvod: Americkí najbohatší politici sa stavajú čoraz bohatšími )

Na spodnej strane tohto rebríčka je ďalší člen politikov z Kalifornii – David Valadão, ktorého čistý majetok dosiahol priemernú negatívnu hodnotu vo výške 12,1 miliónov dolárov, na základe úverov, k jeho rodinnej mliečnej farme. Republikán Alcee Hastings z Floridy taktiež dlhuje milióny dolárov v dlhu, vyplývajúce z právnych nákladov, ktoré vznikli v roku 1980 po tom, čo bol obvinený z prijatia úplatku a zároveň slúžil ako sudca federálneho súdu.

Zdroj: BusinessWeek

Facebook komentár