Medzi najočakávanejšie predstavenia tohtoročného veľtrhu CES patrí elektromobil z dielne firmy Faraday Futre, ktorá na aute tajne pracovala jeden a pol roka. Spoločnosť nakoniec ukázala koncept auta, ktoré vyzerá ako stvorené pre Batmana.

Koncept Ffzero1 okamžite zaujme svojím extravagantným dizajnom a skutočnosťou, že pojme iba jedného pasažiera. Tvorcovia sa tiež pochválili motorom presahujúcim výkon 1 000 koní, zrýchlením z 0 na 100 km/h za menej ako tri sekundy a maximálnou rýchlosťou, ktorá má presahovať 320 km/h.

Súvisiace: Nový startup Faraday Future chce konkurovať firme Tesla už do roku 2017

Automobilka Faraday Future – spoločnosť sídliaca v americkom Silicon Valley, financovaná miliardami „čínskych“ dolárov, teda pracovala posledných 18 mesiacov v utajení, aby na výstave spotrebnej elektroniky CES 2016 v Les Vegas predstavila koncept hyperauta FFZERO1.

Približne 750 zamestnancov vytvorilo v prvom rade nový typ modulárnej podlahovej platformy, určený pre elektrické vozidlá. Platforma s názvom Variable Platform Architecture môže využívať rôzne typy elektrického pohonu a krútiaci moment prenášať na všetky štyri kolesá alebo výhradne na jednu z dvoch náprav.

V praxi to znamená, že všetky budúce elektromobily spoločnosti budú disponovať rovnakým modifikovateľným podvozkom, na ktorom sa budú dať vytvárať rozličné typy áut.

Odvážne plány

Video ukazuje, že používateľ by si tak mohol nakonfigurovať auto podľa svojich predstáv s jedným až štyrmi motormi či s určitým počtom zväzkov batérii. Tvorcovia hovoria aj o tom, že ich autá budú preplnené senzormi a schopné autonómnych operácií.

Predstaviteľ firmy Nick Sampson sa vyjadril, že chcú spraviť rovnakú revolúciu v automobilom priemysle, akú spravil Apple na poli smartfónov. Sampson má s vývojom aút bohaté skúsenosti, predtým pracoval pre Teslu, Lotus a Jaguar. Medzi ďalšie zvučné mená vo Faraday Future patrí dizajnér Richard Kim, ktorý navrhol napríklad BWM i3 a i8.

Súvisiace: Továreň Faraday Future za $ 1 mld. na výrobu elektrického automobilu

Faraday Future už buduje aj miliardovú továreň, no zatiaľ nie je známe, kedy sa ich prvé auto dostane na trh. Ffzero1 pritom predstavuje len koncept a nebude prvým sériovo vyrábaným elektromobilom firmy, aj keď podľa slov Sampsona by si mohlo nájsť niekoľko majiteľov.

Zdroj: PopularScience, Wired 

Facebook komentár