Je to skvelý rok pre zlato.

Vzácny kov je v zisku až 19% a nedávno po prvýkrát v priebehu 15 mesiacov prekročil úroveň 1 300 dolárov za uncu, avšak dostal sa späť k úrovni 1 265 dolárov. Jedným z najviac povzbudzujúcich znamení žltého kovu je, že dopyt pochádza z najrôznejších miest.

Kupujúci sa vracajú na trh aj z Indie, ktorá je najväčším svetovým kupcom zlata potom, čo štrajk asociácie klenotníkov v krajiny priviedol firmu do pohotovostného stavu. Dopyt po drahom kove v USA je najsilnejším za posledných 30 rokov.

Ale nejedná sa len o bežných ľudí, ktorí sa usilovne snažia dostať do trhu so zlatom: Centrálne banky sa o to snažia rovnako. Posledné dáta zo Svetovej Rady pre Zlato ukázali, že centrálne banky počas prvého štvrťroka navýšili nákup o 45 ton zlata. Simona Gambarini, ktorá je analytičkou pre sektor komodít v spoločnosti Capital Economics poznamenala, že sa dopyt centrálnych bánk v prvom štvrťroku sa na medziročnom porovnaní vyšplhal o 28%.

Súvisiace:
Zlato a striebro vzrástlo na svoje najvyššie úrovne za viac ako rok
Graf: Ako je zlato v rastúcom trhu už pre obdobie 2 rokov

Medzi najviac aktívnych kupcov na trhu patrí Rusko (+46 ton), Čína (+35 ton) a Kazachstan (+7 ton). Pokiaľ ide o dôvod, prečo centrálne banky nakupujú tento kov, spoločnosť poznamenala:

Pre nákup zlata je u centrálnych bánk hlavným faktorom  pokračujúca diverzifikácia od amerického dolára, ako niektorí taktiež hľadajú vhodnú ochranu proti všeobecným menovým výkyvom. V skutočnosti, historicky sa zlato nachádza v negatívnej korelácii s americkým dolárom, ktoré je hlavným aktívom v držbe centrálnych bánk po celom svete, čím je vnímané ako účinné zabezpečenie proti budúcemu oslabenie dolára. A čo viac, zlato má tendenciu mať malú alebo žiadnu koreláciu s ostatnými tradičnými alebo alternatívnych rezervnými aktívami, akými sú vládne dlhopisy.

Do budúcnosti sa Capital Economics domnieva, že “pozitívne výsledky v Q1 sú v súlade s naším názorom, že oficiálny sektor bude aj naďalej stálym zdrojom dopytu po zlate, čo pomáha podporiť náš pozitívny pohľad na ceny.”

Capital Economics nie je jedinou, s pozitívnym výhľadom na zlato. V polovici apríla, v poznámke ku klientom Murray Gunn, ktorý je vedúci technickej analýzy u HSBC poznamenal, že  zlato je  “v rastúcom trend vzostupnej štruktúry Eliotových Vĺn.”

V tej dobe, Gunn poznamenal:  “S aktuálnou hybnosťou sme otvorili dlhú pozíciu pri referenčnej spotovej cene 1 260 dolárov a možnosť straty (stop-loss) bola stanovená na úrovni 1 200 dolárov, s počiatočným cieľom vo výške 1 500 dolárov za uncu.”

Zdroj: WordlGoldCouncil, HSBC, Capital Economics

Facebook komentár