Cena zlata je aktuálne v roku 2013 v strate 25% a tento drahý kov jasne stratil časť svoj lesku. Ale mnohí investori sa teraz pýtajú: “Vzhľadom k aktuálnemu odpredaju, je teraz ten správny čas na kúpu zlata?”

Moja odpoveď: nie. V skutočnosti, v závislosti na celkovej alokácií, verím, že investori by mali zvážiť zníženie ich držania zlata, ako pravidelní čitatelia mojich týždenných komentároch vedia, že som to obhajoval aj počas posledných šesť týždňov. Aj keď stále verím, že tento drahý kov by mal byť súčasťou diverzifikovaného portfólia. Vidím štyri dôvody, prečo ceny zlata pravdepodobne budú klesať aj do budúcna.

1. Ceny zlata čelia protivetru rastúcich reálnych (očistených o infláciu) úrokových sadzieb prvýkrát po mnohých rokoch. Prostredie rastúcich reálnych úrokových sadzieb, aké je dnes, by mali vytvoriť menej priaznivé prostredie pre ceny zlata.

2. Posilňovanie dolára pre ceny zlata neveští nič dobrého. Keď Federálny rezervný systém počas tohto roka na jeseň pravdepodobne začne zmenšovať svoje nákupy aktív, na základe čoho by mal zhodnotiť americký dolár voči ostatným menám, vrátane zlata (zlato je pravdepodobne najstaršou menou na svete).

3. Sentiment sa v poslednej dobe na trhu so zlatom jasne zmenil. Pozitívny sentiment voči zlatu, ktorý v posledných niekoľkých rokoch spôsobil injekciu veľkého množstva peňazí do drahých kovov sa pozmenil. Chcete toho dôkaz? Nehľadajte nič iné, než je množstvo článkov a príspevkov v poslednej dobe, rovnakých ako je tento.

Niektoré z pozitívneho sentimentu voči zlatu v posledných niekoľkých rokoch možno pripísať na očakávania investorov s ohľadom na rýchlo rastúcu infláciu v USA – čo je výhľadom, ktorý sa neuskutočnil. So stabilnou infláciou v priebehu minulého roka a jej pravdepodobným umierneným tempom aj v budúcom roku sa snaha investorov držať zlato znižuje a ceny zlata klesajú.

4. Dopyt po drahých kovov môže byť klesajúci. India, ktorá je najväčšou krajinou v spotrebe zlata, čiastočne z kultúrnych dôvodov a čiastočne ako zaistenie proti dlhodobej miere inflácie. Avšak, indický rast peňažnej zásoby – predstihový ukazovateľ pre dlhodobú mieru inflácie krajiny a určovania dopytu po zlate v tejto krajine – sa v poslednej dobe nezvýšil. Medzitým časť celkovej produkcie zlata v držbe centrálnych bánk sa po celom svete za posledné desaťročie naďalej znížil a ostrý obrat v tomto trende je nepravdepodobný.

Aby bolo jasno, zlato, rovnako ako väčšina ostatných tried aktív, pravdepodobne zostane v nadchádzajúcich mesiacoch volatilné, uprostred pokračujúcich špekulácií investorov, ohľadom ukončenia stratégie uvoľnenej menovej politiky FEDu.

Navyše je tu vždy šanca, že ceny zlata môžu získať ich lesk, ak sa bude zdať, že americká inflácia bude pravdepodobne rásť, kedy ľudia opäť začnú pochybovať o prežití eura, alebo v prípade, že svetová ekonomika bude prežívať ďalší šok. Ale tieto scenáre sa zatiaľ nedejú, tak by som aj naďalej nebol optimisticky naladený pokiaľ sa jedná o tento drahý kov.

Zdroj: iSharesBlog

Facebook komentár