• Zlato vždy predstavovalo reálne peniaze (ako prostriedok výmeny alebo uchovávateľ hodnoty) po dobu viac ako 3000 rokov. A stále reálne peniaze predstavuje.
  • Zlato nemá žiadnu konkurenciu. Nikto nie je za zlato zodpovedný. Má svoju vnútornú hodnotu, ktorá je rozoznávaná a uznávaná po celom svete.
  • Všetky systémy „papierových peňazí“ postupom času zlyhali. Vnútorná hodnota týchto peňazí je v konečnom dôsledku nulová; a všetky takéto systémy v histórii nulu dosiahli.
  • Papierové peniaze majú na zodpovednosti centrálne banky alebo vlády, ktoré môžu byť insolventné. Peniaze vydané centrálnymi bankami alebo jednotlivými vládami majú hodnotu, ktorá nie je založená na jej vnútornej hodnote, ale na dôvere ľudí a istote týchto peňazí.  Postupne sa však dôvera a istota vytráca.  Ako príklad môžeme uviesť obrázok bankovky, ktorá hovorí za všetko:

  • Cena zlata v amerických dolároch silne koreluje od roku 2001 so stále narastajúcim národným dlhom Spojených štátov amerických. Prečítajte si tiež Zlato za 4000 dolárov! Áno, ale kedy? Verí vôbec niekto, že sa národný dlh USA zníži, alebo aspoň ustáli v priebehu nasledujúcich rokov?  NIE!  Národný dlh v nasledujúcich 4 rokoch ešte viac narastie a tak isto aj cena zlata. Možno sa to javí ako skeptický pohľad a práve preto sa pozrime na graf, ktorý ukazuje národný dlh Spojených štátov takmer paralelne s cenou zlata. Ak sa aj po tom na vec dívame skepticky, spomeňme si na cenu benzínu menej ako $.20 za galón a zlata za cca $40. Tieto hodnoty vzrástli najmä pre to, že v súčasnosti je v obehu oveľa viac peňazí ako v 60. rokoch – preto, je potrebné mať viac peňazí, či už ide o kúpu zlata, galónu benzínu, bochníku chleba, šálky kávy alebo stíhačky.

 

  • Pretože vlády a centrálne banky vydávajú peniaze podporované jedine dôverou, tým pádom súťažia so zlatom, ktoré predstavuje skutočné peniaze. Nemali by sme byť prekvapení keď berú význam zlata na ľahkú váhu a odrádzajú nás od jeho vlastníctva? A takisto keď spoločnosť „Oracle of Omaha“ očierňuje vlastníctvo zlata?
  • Pán Gaucho Marx raz povedal: „Komu budete veriť, mne alebo vašim vlastným očiam?“ Komu budete veriť – histórii zlata ako ceniny zatiaľ čo papierové peniaze upadajú, alebo vyhláseniam politikov, centrálnych bánk a vlastníkov búrz?
  • Komu a čomu veríte? Odpoveď na túto otázku bude veľmi dôležitá pre váš ekonomický blahobyt ak (keď) papierové peniaze urýchlia svoju cestu k ich vnútornej nulovej hodnote.  Prečítajte si tiež 10 krokov k bezpečnosti.
  • Chystáte sa veriť histórií a aktuálnej skutočnosti alebo menej spoľahlivým informáciám od politikov, centrálnych bánk, a vlastníkom akcií bánk?

Preložila: Sandra Stasinková

Zdroj: Deviant Investor

Facebook komentár