Rusko v tomto roku plánuje otvoriť svoju prvú islamskú banku, keďže sa snaží prilákať finančné prostriedky islamského bankovníctva „Sharia“, keďže medzinárodné sankcie tlačia ekonomiku smerom k recesii.

Anatolij Aksakov, ktorý je hlavným zástupcom parlamentu a prezident Asociácie regionálnych bánk Ruska poznamenal: “Štátna duma, ktorá je dolnou komorou parlamentu, môže preskúmať zákon ohľadom islamského bankovníctvo v nasledujúcich dvoch mesiacoch,” … “Cieľom je vytvoriť právny rámec už v druhej polovici roka.”

Aksakov telefonicky z Moskvy dňa 19.februára poznamenal: “Tieto plány sú v prvom rade zamerané na získavanie kapitálu od islamských krajín, ako Spojené arabské emiráty a ďalších arabských štátov, Malajzie a Indonézie.” Rusko si kladie za cieľ prilákať “desiatky miliárd dolárov,” vrátane investičných fondov podľa práva “Sharia”, ktoré budú vykonávať financovanie vládou podporovaných projektov, ako sú železnice a podporovať domácu produkciu.

Súvisiace: 15 ohromujúcich faktov o Rusku

Kombinácia klesajúcich cien ropy a uložené sankcie zo strany USA a ich spojencov z dôvodu odtrhnutia Krymu od Ukrajiny v marci minulého poslali Rusko, ktoré je najväčším svetovým vývozcom energií na pokraj recesie. Ratingová agentúra Moody’s Investors Service počas minulého týždňa vykonala zníženie hodnotenia dlhu tejto krajiny na neinvestičný stupeň, s odvolaním sa práve na krízu Ukrajiny, prepadu meny a cien ropy a obmedzeného prístupu na medzinárodné kapitálové trhy.

Islamské financie

Rusko nie je prvou krajinou, ktorá má v pláne otvoriť sa islamským financiám. Veľká Británia, Luxembursko a Južná Afrika v minulom roku vykonali odpredaj sukukov (islamských dlhopisov), čím sa snažili vstúpiť na globálny trh a odhady od spoločnosti PricewaterhouseCoopers uvádzajú, že tento svet financií do roku 2017 dosiahne úroveň 2,6 biliónov amerických dolárov. Vládne dáta USA uvádzajú, že 15 percent Rusov, presnejšie 142 miliónov ľudí sú práve moslimovia.

Podľa Apostolosa Bantisa, ktorý je analytikom banky Commerzbank v Dubaji poznamenal, že týmto krokom sa Rusko snaží otvoriť kapitálu zo Stredného východu.”

Bantis telefonicky z Dubaja: “To je len prvý krok a bude to nejaký čas trvať,” … “Hoci Rusko už buduje silnejšie väzby s týmto regiónom na politickej úrovni, ale bude potreba ďalších impulzov, aby vedeli prilákať financie práve zo Spojených arabských emirátov a ďalších krajín Perzského zálivu.”

Súvisiace: Rusko chce “plné radarové pokrytie Arktídy” do konca roka proti “nežiaducim hosťom”

Zmenšovanie ekonomiky

Zníženie hodnotenia od Moody’s dňa 20.februára nasledovalo po znížení ratingu od Standard & Poors, ktorá vykonala podobný krok už v minulom mesiaci. Sankcie viedli k problémom korporátnych dlžníkov, keďže boli odrezané od medzinárodných dlhopisových trhov a obmedzili apetít investorov po ruskom rubli, akciách a dlhopisoch.

Podľa priemerného odhadu 34 analytikov opýtaných agentúrou Bloomberg sa predpokladá, že ekonomika v tomto roku poklesne o 4 percentá. Rast v minulom roku spomalil na 0,6 percenta z 1,3 percenta v roku 2013, ako rubeľ poklesol o 46 percent a ropa prepadla o takmer 50 percent. Ropa a zemný plyn tvoria zhruba polovicu príjmov Ruska.

Cena ropy počas tohto roka v Dubaji poklesla o 3,9 percenta.

Zdroj: Bloomberg

Facebook komentár