Podľa správy Svetovej Rady pre Zlato: “Dokonalá búrka” na trhoch vedie investorov, aby sa vo veľkom snažili pridávať zlato do svojho portfólia, ako určitú forma ochrany.

Investori si môžu vybrať ďalšie vynikajúce a relatívne bezpečné alternatívy, ale štátne dlhopisy vyspelých trhov sú ohrozené “nekonvenčnou menovou politikou.” S týmito vyhláseniami prišla Rada vo svojej aktualizácií výhľadu trhu pre mesiac august.

Výnosy vyspelých trhov štátnych dlhopisov vykazujú nižšie úrovne, pretože dopyt umelo rastie.

Suverénne orgány, ako je Európska centrálna banka vytvárajú túto požiadavku prostredníctvom svojich programov okolo nákupov dlhopisov, čo tlačí výnosy v smere nadol.

Keďže ceny dlhopisov stúpajú, ich výnosy klesajú. A tento politický prístup centrálnych bánk vedie investorov k spochybneniu ich činností, pretože lepší výnos môžu dostať v iných aktívach, rovnako ako v zlate.

Ceny zlata v roku 2016 vzrástli o 27%, čím jeho výnos predbehol rad ďalších komodít a všeobecný akciový index S&P 500.

Rada ako príklad použila stratégie Centrálnej Banky Japonska, keďže aukcie dlhopisov dosahujú veľmi slabý dopyt zo strany investorov, čím im trhy prestávajú veriť.

V utorok dokonca akcia 10-ročných štátnych dlhopisov Japonska dosiahla najslabší dopyt v piatich mesiacoch. To bolo potom, čo Japonsko oznámilo stimulačný balíček v hodnote viac ako 28 biliónov jenov, alebo 275 miliárd dolárov, ale jednalo sa o menší balík, než trh očakával.

Súvisiace:
Trh so zlatom vyzerá dnes podobne ako v bláznivých 70. rokoch
Aké manipulácie sa na trhu zlata naozaj dejú?

Svetová rada pre zlato, ktorá má na starosti SPDR Gold Trust – jedného z najväčších svetových fondov obchodovaných na burze (ETF), ktorý má ako podkladové aktívum zlato, argumentovala:

“Mnohí analytici si vykladajú slabý dopyt po štátnych dlhopisoch Japonska ako signál, kde investori začínajú strácať dôveru v účinnosť nekonvenčnej menovej politiky, čo stále poukazuje na zúfalé stratégie zo strany centrálnych bánk sveta, ohľadom snahy o oživenie globálnej ekonomiky. V tomto prostredí, veríme, že investori na zaistenie rizika v portfólia využijú najmä zlato, keďže budú nasledovať ďalšie akcie.”

Svetová Rada pre Zlato uviedla, že centrálne banky do svojich súvah pridávajú väčšie objemy dlhopisov, čím vykonávajú obmedzenia množstva dostupného pre investorov.

Rada ďalej poznamenala: “V skutočnosti odhadujeme, že menej ako 40% štátnych dlhopisov vyspelých trhov (10 biliónov dolárov) dosahuje pozitívny výnos a sú” k dispozícii “pre investorov, zatiaľ čo iba 17% ($4,4 bilióna) dosahuje výnos vyšší, ako 1%.”

Nakoniec dodala: “Podľa nášho názoru,” … “nižšie náklady na ušlé príležitosti a omnoho viac obmedzené možnosti pre investovatelné aktíva, na oplátku významne navýšili pôvabnosť zlata.”

Zdroj: WorlGoldCouncil

Facebook komentár