Hlasovanie Británie ohľadom odchodu z Európskej úniu predstavuje docela nákladné rozhodnutie.

Od piatku do pondelka trhy po celom svete, podľa údajov z S&P Global prišli o viac ako 3 bilióny amerických dolárov, čím sa jedná o najhorší výsledok v histórií. Howard Silverblatt, ktorý je analytikom v S&P poznamenal: “Aktuálne straty na trhoch v priebehu dvoch posledných obchodných dní sú ďaleko horšie, ako zatmenie v časoch turbulencií finančnej krízy, v roku 2008.

Silverblatt ďalej poznamenal: “Približne 1,3 bilióna amerických dolárov z toho pochádza zo samotných amerických trhov. V pondelok americký akciový index Dow Jones Industrial Average spadol o viac ako 260 bodov, čím sa mu darilo lepšie ako trhom v Londýne, kde index FTSE 250 poklesol o takmer sedem percent. Britská libra utrpela jej najhorší výsledok v histórií a ukončila seansu na 31-ročnom minime.

Súvisiace: Prežije mena euro následky Brexitu?

Julian Jessop, ktorý je analytik spoločnosti Capital Economics napriek zvýšenej volatilite poznamenal: “Bolo by mylné sa domnievať, že svet je na prahu ďalšej globálnej finančnej krízy. Dokonca aj prepad britskej libry voči americkému doláru je pri pohľade na správny kontext menej dramatickým” a dodal, že mena týmto výsledkom bola spravodlivo ocenenou.

Dokonca aj bohatí jednotlivci týmito výpredajmi neboli vôbec ušetrení. Index Miliardárov od agentúry Bloomberg ukázal, že 400 najbohatších investorov sveta v piatkovom poklese čelilo kombinovanej strate 127 miliárd dolárov a o ďalších 53 miliárd dolárov prišli v pondelok.

David Beckworth, z Mercatus Center u George Mason University na svojom blogu v piatok uviedol: “Brexit predstavuje najväčší globálny monetárny šok od roku 2008,” … “Mohol by byť bodom zvratu, ktorý zmení doterajšie globálne spomalenie až do globálnej recesie.”

Beckworth taktiež poznamenal, že riziká vyplývajúce z rozhodnutia Spojeného kráľovstva “urýchľujú zbesilý závod k presunom do bezpečných výnosov.” Ceny štátnych dlhopisov, ktoré sú považované za bezpečné útočisko sa po celom svete zvyšovali, čo tlačilo výnosy k blízkosti historických miním. Výnosy dlhopisov sa pohybujú v opačnom smere ako ceny.

Masívny dopyt po bezpečných aktívach prevyšuje ponuku, čo znamená, že meny, ako japonský jen a americký dolár, rovnako ako vládne dlhopisy a zlato pravdepodobne budú čeliť rastu.

Súvisiace: 5 grafov: Aký mal Brexit vplyv na investorov

Vzhľadom k tomu, že Brexit sa stal dôležitou udalosťou pre trhy, riziková averziu investorov viedla k zničeniu obrovských súm a to všetko v strachu z možných nárazových vĺn, ktoré by mohli mať razantný vplyv na vývoj globálnej ekonomiky.

Zdroj: Yahoo, NYtimes

Facebook komentár